Morningstar RSS feed


Abonneren op feed Morningstar RSS feed
Morningstar: een vooraanstaande leverancier van beleggingsinformatie wereldwijd.
Bijgewerkt: 1 uur 45 min geleden

Fonds van de Week: Add Value Fund

13-11-2019 18:00
Het Add Value Fund is een van de weinige beleggingsfondsen die zich concentreert op Nederlandse aandelen. De ervaren beheerders Willem Burgers, Hilco Wiersma en Bastiaan Rogmans hebben een zeer geconcentreerde portefeuille opgebouwd met een beleggingsaanpak die zich bewezen heeft. Wel brengt de concentratie risico's met zich mee en zijn de kosten relatief hoog. De Morningstar Analyst Rating blijft Bronze.

Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste en de beste fondshuizen

13-11-2019 18:00
De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating, ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Ofwel: dit zijn de grootste en beste fondshuizen van het derde kwartaal van 2019.

Morningstar Rating Analyse: de grootste ETF-aanbieders en de beste landen

13-11-2019 18:00
De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating, ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Deze keer belichten we de grootste aanbieders van ETF's en de vestigingslanden die als beste scoren over het derde kwartaal van 2019.

Duurzame beleggingsfondsen verstevigen hun positie in derde kwartaal

13-11-2019 18:00
Duurzame beleggingsfondsen zijn in het derde kwartaal harder gegroeid dan conventionele fondsen. Daarmee verstevigen duurzame fondsen hun plek in de markt. De instroom in duurzaam bedroeg 39% van de totale instroom in Europese beleggingsfondsen, blijkt uit data van Morningstar. Aanbieders spelen daarop in door continu nieuwe duurzame fondsen op de markt te brengen.

Finalisten Pan-Europan Morningstar Awards in de categorie Outstanding Investment House

13-11-2019 10:00
Morningstar reikt binnenkort de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 uit. We bekijken de finalisten in ieder van de drie categorieën uitgebreider met een toelichting op hun track record. Na de ervaren fondsbeheerders en de aanstormende jonge talenten kijken we deze keer naar de categorie voor de fondshuizen, ofwel Outstanding Investment House. Daar is een Nederlandse finalist bij: Kempen.

Het effect van de vernieuwde Morningstar Analyst Rating: de eerste verschuivingen

12-11-2019 17:00
Morningstar past vanaf november de nieuwe methodologie voor de Morningstar Analyst Rating toe. Inmiddels zijn de eerste ratings volgens de nieuwe manier toegekend aan fondsen die recentelijk zijn herbeoordeeld. We laten aan de hand van voorbeelden zien wat het effect van de nieuwe methodologie is. Want in sommige gevallen treden flinke verschuivingen op.

Saudi Aramco: een lakmoesproef voor duurzame beleggers

12-11-2019 17:00
De staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië, Saudi Aramco, gaat uiteindelijk toch haar beursdebuut maken. Hoewel financieel ongekend groot en sterk, en een potentieel indexzwaargewicht, blijft het vanuit duurzaamheidsoogpunt de vraag welke beleggers de aandelen gaan kopen. Want het oliebedrijf scoort niet al te best op duurzaamheid. Dat kan ertoe leiden dat duurzaamheidscriteria van fondsen en fondshuizen verhinderen dat aandelen van's werelds aanstaande grootste beursbedrijf in de portefeuilles van beleggingsfondsen terechtkomen.

Finalisten Pan-Europan Morningstar Awards in de categorie Rising Talent

12-11-2019 11:00
Morningstar reikt binnenkort de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 uit. De finalisten voor deze prestigieuze prijzen zijn onlangs bekendgemaakt en nu gaan we dieper in op elk van de drie categorieën. Deze keer belichten we de drie genomineerde jonge getalenteeerde fondsbeheerder in de categorie Rising Talent.

Marktbarometer oktober: opmars waarde-stijl weer gestokt

12-11-2019 11:00
De waarde-beleggingsstijl kende in september een flinke opleveing, maar die heeft in oktober niet doorgezet. In oktober heeft de groei-stijl de dominantie weer overgenomen die het in de meeste van de voorbije maanden heeft getoond. Dit is de Morningstar Marktbarometer over oktober.

Instroom in Europese ESG-ETF's naar recordniveau in derde kwartaal

12-11-2019 11:00
Beleggers in ETF's hadden er weer zin in in het derde kwartaal, zo blijkt uit de flow data van Morningstar. De instroom lag beduidend hoger dan een kwartaal eerder. Daar profiteerden ook duurzame ETF's en strategic beta ETF's van. In dit tweede deel over de ETF flows van het derde kwartaal kijken we specifiek naar die twee soorten ETF's.

Instroom in Europese ETF's veert op in derde kwartaal

12-11-2019 11:00
De instroom in Europese ETF's is in het derde kwartaal flink opgeveerd ten opzichte van het niveau in het tweede kwartaal. Vooral aandelen-ETF's kenden een fikse groei van de instroom in vergelijking met eerdere maanden dit jaar, toen vooral uitstroom werd gemeten. Dit is het overzicht van de Europese ETF-flows over het derde kwartaal.

Top-5 Aandelen Europa: UBS heeft grootste blootstelling naar het VK

12-11-2019 11:00
Het Brexit referendum ligt inmiddels al weer meer dan drie jaar achter ons. Nog altijd is er geen overeenkomst en opnieuw moeten de Britten naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Na een initiële klap, krabbelden Britse aandelen weer vrij snel op. Echter, over de gehele periode sinds het referendum tot en met eind september kijken zij wel tegen een fikse achterstand aan vergeleken met de brede Europese markt. Daardoor zijn Britse aandelen wel goedkoper geworden, maar dat is nog geen reden geweest voor fondsbeheerders om hun posities te vergroten.

Fund flows september: fondsbeleggers zoeken weer risico op

12-11-2019 11:00
Fondsbeleggers waren in september weer te porren voor risico en voor aandelenfondsen. September was voor aandelenfondsen zelfs de beste maand sinds februari 2018. Dat staat sterk in contrast met augustus toen aandelenfondsen juist een fikse uitstroom lieten zien. Dit is het overzicht van de fondsstromen over de maand september.

Engie en EDF bieden meeste opwaarts potentieel in energiesector

12-11-2019 11:00
De Europese energieproducenten moeten flink betalen voor hun CO2-uitstoot. De opwekkers die meer gas en kernenergie toepassen zijn gunstiger uit dan de bedrijven die bijvoorbeeld  veel kolen stoken. Morningstar onderzoekt wie het best gepositioneerd zijn voor de overgang van fossiel naar duurzaam stroom opwekken. Engie en EDF hebben volgens Morningstar het meeste opwaarts potentieel.

Top-5 emerging market debt in lokale valuta: Eaton Vance aan kop

12-11-2019 11:00
De rol van China in de categorie emerging market debt wordt groter. Chinese obligaties vinden in toenemende mate hun weg naar obligatie-indexen en daarmee neemt de weging van China alsmaar toe. Ook de ontwikkelingen in Latijns Amerika waren de afgelopen maanden van invloed op de emerging market debt fondsen. Morningstar bekijkt in de Top-5 van deze week de categorie emerging market debt in lokale valuta.

Finalisten Pan-Europan Morningstar Awards in categorie Outstanding Portfolio Manager

11-11-2019 11:00
Morningstar reikt binnenkort de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 uit. De finalisten voor deze prestigieuze prijzen zijn onlangs bekendgemaakt en nu gaan we dieper in op elk van de drie categorieën. We beginnen met de categorie Outstanding Portfolio Manager en lichten de drie genomineerde fondsbeheerders nader toe.

Top-5 multifactor benadering: Morgan Stanley aan kop

11-11-2019 09:00
De meeste mensen zijn wel bekend met de termen 'waarde' en 'groei' als het om beleggingsstijlen gaat. Met factor beleggen kijken we een stap verder en met multi-factor combineren we verschillende factoren met elkaar. De kern van factorbeleggen is dat je niet in een marktkapitalisatie-gewogen index belegt, maar een betere rendement/risico verhouding probeert te realiseren door de portefeuille samen te stellen op basis van factoren. Daarmee is een factorportefeuille een actieve belegging (het alternatieve wegingsmechanisme zorgt er immers voor dat je afwijkt van de standaard index), maar is de implementatie passief.

Zo werkt de nieuwe Morningstar Analyst Rating

11-11-2019 09:00
De verbeterde Morningstar Analyst Rating wordt vanaf november 2019 toegepast op het fondsenuniversum. Beleggers zullen de nieuwe ratings gefaseerd gaan zien, totdat in de daaropvolgende maanden alle fondsen die worden gevolgd een update hebben gekregen. Morningstar's Jon Miller legt in deze video uit wat de veranderingen precies inhouden.

Zo werkt de nieuwe Morningstar Sustainability Rating

11-11-2019 09:00
De verbeterde Morningstar Sustainability Rating wordt van kracht per 1 november 2019. Morningstar's Hortense Bioy legt in deze video uit wat de verbeteringen inhouden en hoe beleggers nu nog makkelijker duurzame beleggingen met elkaar kunnen vergelijken.

Asos en Farfetch: ondergewaardeerde mode-retailers met risico's

11-11-2019 09:00
Onder de mode-retailers zijn ondergewaardeerde bedrijven te vinden. Asos en Farfetch zijn voorbeelden daarvan, maar aan beide kleven ook risico's. Morningstar-analist Jelena Sokolova legt uit welke risico's dat zijn en laat zien waar de kansen liggen.