BNR RSS feed


Abonneren op feed BNR RSS feed BNR RSS feed
BNR.nl
Bijgewerkt: 2 min 38 sec geleden

De Jonge: Locatiedata telefoons nodig in strijd tegen Corona

03-07-2020 17:38
Voor de bestrijding van het Coronavirus is het gewoon nodig dat het RIVM de locatiedata van telefoons mag gebruiken. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over de kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens op het kabinetsplan.

Autoverkopers zien omzet met 27 procent dalen

03-07-2020 17:22
Verkopers van nieuwe auto's hebben in de eerste helft van dit jaar 2,1 miljard euro minder omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de RAI Vereniging.

Kamer zadelt Hoekstra op met dilemma

03-07-2020 16:58
De Tweede Kamer heeft minister Hoekstra van Financiën opgezadeld met een potentieel dilemma. Er zijn twee moties aangenomen over de problemen bij Air France KLM. De ene zegt dat er geen bonussen mogen worden uitgekeerd als er sprake is van steun door de staat. De andere moedigt het kabinet aan om aandelen te kopen als de crisis bij de luchtvaartmaatschappij groter wordt. Hoekstra denkt dat beide wensen tegelijkertijd uitvoeren wel eens lastig kan zijn.

Banken pleiten voor meer digitalisering

03-07-2020 16:47
Banken willen dat er meer ingezet wordt op digitale innovatie in de financiële sector. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Ze hopen hiermee onder andere fraude tegen te gaan. Een onderdeel van deze visie is een persoonlijke digitale identiteit voor klanten. 'We bepleiten een digitaal paspoort dat de overheid afgeeft, maar dat je gewoon in eigen beheer hebt,' zegt Edwin van Bommel, hoofd digitalisering bij de NVB.

Corendon stelt hervatting Turkije-vakanties uit

03-07-2020 15:52
Reisorganisatie Corendon heeft besloten om in ieder geval tot 22 juli geen vakanties naar Turkije uit te voeren. Eerder kondigde de onderneming aan vanaf 10 juli weer te gaan vliegen naar de Turkse badplaatsen, ondanks het oranje reisadvies

Verstappen begint F1-seizoen met derde plek in vrije training

03-07-2020 12:52
Het geduld van de Formule 1-fans is op de proef gesteld door corona. Maar na het uitstellen van de seizoensstart in maart zijn de bolides vandaag weer echt het circuit op gegaan. Tijdens de eerste vrije training eindigde Max Verstappen als derde.

TU Eindhoven teleurgesteld over uitspraak college

03-07-2020 12:44
De Technische Universiteit Eindhoven heeft een tik op de vingers gekregen van het College voor de Rechten van de Mens, een adviesorgaan dat discriminatie moet tegengaan. De universiteit geeft sinds vorig jaar vrouwen ruim voorrang bij vacatures. Dat is discriminerend voor mannen, aldus het college. 'Teleurstellend', zegt bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits van de TU Eindhoven.

Oranje speelt in Johan Cruiff ArenA

03-07-2020 12:33
Het Nederlands elftal gaat alle Nations League-wedstrijden thuis in de Johan Cruijff ArenA spelen. Dit zegt CEO Henk Markerink van de Johan Cruijff ArenA in BNR's Zakendoen.

Recordaantal conflicten tussen gescheiden ouders door corona

03-07-2020 12:05
De coronacrisis leidt tot een recordaantal conflicten tussen gescheiden ouders. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Nederlandse Vereniging van Familierechtadvocaten. Het gaat dan vooral om conflicten over de omgang met de kinderen.

FNV: Vertrouwen in ledenparlement over pensioenakkoord

03-07-2020 11:34
Vakbond FNV gaat dit weekend nog één keer stemmen over het pensioenakkoord. Twee weken geleden draaide het uit op een drama met leden die niet konden of wilden inloggen om te stemmen. De laatste kans voor minister Koolmees breekt nu aan.

Tata Steel akkoord met vakbonden

03-07-2020 11:05
Bij Tata Steel in IJmuiden vallen geen gedwongen ontslagen. Dat staat in het akkoord dat vakbond FNV heeft gesloten met het staalconcern. De afgelopen weken werd door personeel van Tata actie gevoerd vanwege de aangekondigde reorganisatie. Tata belooft nu onder meer te investeren in innovatie. Ook worden milieuproblemen aangepakt. Het akkoord wordt zo snel mogelijk aan de FNV-leden voorgelegd.

Personeelstekorten in Duurzame Energiesector

03-07-2020 10:48
In de sector Duurzame Energie zoekt 17 procent van de bedrijven nog nieuw personeel. Dat schrijft ABN Amro in een rapport over de sector. 'Vooral bij netbeheerders en in de duurzame mobiliteit schreeuwen ze om mensen', zegt sectoreconoom Arnold Mulder Energie van ABN Amro.

Franse regering stapt op

03-07-2020 10:04
De Franse eerste minister Edouard Philippe en zijn regering zijn afgetreden. Dat maakte het kantoor van president Emmanuel Macron bekend. Er werd al langer gespeculeerd dat Macron zijn kabinet ging herschikken, maar dat iedereen op straat zou komen te staan, is wat onverwacht. Macrons partij LREM leed een pijnlijke nederlaag in de Franse gemeenteraadsverkiezingen. 'Macron zat er echt mee in zijn maag', zegt correspondent Eveline Bijlsma.

Autoriteit persoonsgegevens: 'Spoedwet van tafel'

03-07-2020 09:20
De spoedwet om burgers via hun telefoon te volgen om het coronavirus tegen te gaan moet van tafel, dat zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacy van iedereen met een mobiele telefoon komt hierdoor serieus in gevaar. 'Het is te snel gegaan', zegt Wolfsen.

Boeren protesteren tegen voerbeleid Schouten

03-07-2020 08:54
Den Haag houdt rekening met nieuwe boerenprotesten vandaag. Tientallen boze boeren gingen gisteravond in Den Haag al de straat op uit protest tegen een voorstel van minister Schouten om koeien verplicht eiwitarm voer te geven. Zo kan de stikstofuitstoot beperkt worden. De boeren zeggen dat dit voer juist ongezond kan zijn voor de dieren.

Waterschappen beletten boeren oppervlaktewater te gebruiken

03-07-2020 07:02
Zes van de tweeëntwintig waterschappen hebben dit jaar al in een vroeg stadium een algeheel onttrekkingsverbod afgegeven. Dat betekent dat boeren niet langer oppervlaktewater mogen gebruiken om er hun akkers mee te besproeien. 'We moeten het gebruik van het ruimtelijk gebied anders inrichten', zegt bestuurslid Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen.

40 procent Nederlandse basisschoolgebouwen is verouderd

03-07-2020 07:02
Twee op de vijf basisschoolleerlingen krijgt les in een verouderd of slecht onderhouden schoolgebouw. Dat bevestigt de PO-raad tegen BNR. Van de 7.900 schoolgebouwen in het basisonderwijs, zijn 3.400 niet meer in goede staat.

Ketenverplaatsing in ov weinig succesvol

03-07-2020 06:23
Slechts 4 procent van de reizigers met het openbaar vervoer maakt tijdens de reis gebruik van verschillende soorten van vervoer. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid is zogeheten ketenverplaatsing maar matig populair. Teleurstellend voor de overheid die al jaren probeert om mensen gebruik te laten maken van verschillende vervoersmodaliteiten.

Helft van de winkeliers betaalt huur niet

03-07-2020 03:00
Bijna de helft van de winkeliers betaalt nog altijd de huur niet, zo blijkt uit navraag van BNR bij twee grote vastgoedadviseurs. De wanbetalers zitten vooral in de grote winkelstraten.

Het uit de hand gelopen racismedebat

02-07-2020 19:06
Het ging er woensdagavond heftig aan toe in de Tweede Kamer. Daar vond het racismedebat plaats, maar dat liep flink uit de hand.