Hulde aan de kantoorslaaf anno 2020


Wat een jaartje. Had ons een jaar geleden gezegd dat een ontregelend virus over de wereld zou woekeren en we hadden je voor gek verklaard. Alles wat vanzelfsprekend was, is onzeker geworden.

Maar de kantoorslaaf heeft in deze coronagekte weten te overleven. De arbeider uit de financiële sector is er nog steeds en die mogen we best in het zonnetje zetten.

Thuiswerker

Hulde aan de thuiswerker. Hierbij valt te denken aan de drukke jonge ouders die in elke call het achtergrondgeluid van de IKEA-ballenbak inbrengen. Deze yuppen zoeken de randen van de nacht op om nog enigszins hun werk te kunnen voltooien. Of de sociale vrijgezel, die het liefst in zijn vrije uurtjes in de kroeg rug aan rug staat en die door het vele thuiswerken is verworden tot een vegetatief kasplantje. Zijn treurige hoogtepunt is een legpuzzel die op de mat valt, omdat moeders doorheeft dat thuis de muren op hem afkomen en hem dit presentje heeft besteld.

Digibeet

Hulde aan de digibeet. De floppy-generatie werd ook erg op de proef gesteld. MS Teams, Skype, Clouds en VPN-connecties. De wonderlijke wereld van Chriet Titulaer vol met technische snufjes ging voor hen open. Met de headsets van hun gamende pubers sloegen ze zich kranig door de team calls en goedbedoelde digitale teamuitjes heen. En wat hebben we kunnen lachen toen ze tijdens het videobellen per ongeluk het binnenste van hun oor toonden, doordat ze niet snapten dat tijdens het bellen er ook nog een camera aanstond. We hebben veel nieuws geleerd op het gebied van digitaal werken, wat zeker nog een waardevolle toevoeging in de komende jaren zal zijn.

Kantoorviroloog

Hulde aan de kantoorviroloog. Ieder bedrijf kende dit jaar wel een of meer hobby-virologen, die naast hun gewone werk zichzelf ook nog belasten met het in de smiezen houden van het virus. Deze werknemers ontpopten zich als ware Jaap van Disseltjes die moeiteloos regionale Chinese onderzoeken vertaalden naar de praktijk binnen het bedrijf. Zij hadden ook vaak een gekke neef bij een of ander ministerie werken en waren eerder op de hoogte van wat er ging gebeuren dan dat Rutte de maatregelen had bedacht.

Zenuwpees

Hulde aan de zenuwpees. Wat hebben de managers in de financiële sector gezweet bij de gedachte wat voor impact corona op hun verdienmodel zou hebben en dat iedereen massaal zou gaan netflixen nu de werknemers moesten thuiswerken. Of wat moeten de portefeuillemanagers stalen zenuwen hebben gehad toen ze begin dit jaar de beleggingsportefeuilles net zo rap zagen dalen als dat ze een jaar eerder op de latten de Zwitserse pistes afgleden. Verder waren de sales-boefjes nerveus toen het einde van het jaar in zicht kwam, terwijl de targets nog lang niet waren gehaald. Een levensechte stresstest die de sector vooralsnog niet de fatale nekslag heeft gegeven, maar alleen maar wijzer heeft gemaakt.

2021

Hulde, hulde, hulde. Wat was het een verschrikkelijk jaar. Maar we zijn er nog. De kantoorslaaf van nu is zelfstandiger, digitaler, deskundiger en weerbaarder dan ooit. Dus hef uw glas en de beuk erin. 2021, kom maar op!

Camiel van Roosmalen MSc RBA is verantwoordelijk voor Institutioneel Vermogensbeheer binnen OHV Vermogensbeheer.