Van geld naar idealen


Merel van Vroonhoven vertrok als voorzitter van de AFM om zich vervolgens te laten omscholen tot onderwijzeres. Een carrièrewissel, die velen met bewondering hebben gadegeslagen. Maar zij is zeker niet de enige, die een veilige baan in de financiële sector opgaf om zich in te zetten voor diens idealen.

In de hele financiële sector nemen mensen dappere loopbaanbeslissingen. Net als Merel ging Laurens Dassen ook zijn idealen achterna. Hij stopte bij de ABN, waar hij werkzaam was binnen risicomanagement en innovatie bij ‘De bank anno nu’. Nadat hij zijn baan had opgezegd, stortte hij zich volledig op de nieuwe Europese politieke partij Volt. Nu is hij voorzitter van de Nederlandse afdeling. Hoe is het om je idealen achterna te gaan en wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de financiële sector en de politiek?

Volt 

Op de website van Volt staat dat zij Europa nieuw leven wil inblazen. Deze Europese partij is als eerste actief in alle EU-lidstaten en gelooft dat Nederlanders baat hebben bij een sterk en daadkrachtig Europa. De EU moet democratischer en transparanter worden. Iedereen moet mee kunnen praten. Of het nu gaat om klimaat, eerlijke belastingen voor multinationals of een sterker en innovatiever Europa. Het is tijd dat het politieke systeem uit de vorige eeuw plaats maakt voor een nieuwe generatie.

Wat betreft het financiële systeem wil Volt meer bevoegdheden voor de ECB om ook bijvoorbeeld de werkloosheid op Europees niveau te kunnen aanpakken, het Stabiliteits- en Groeipact hervormen om tijdens een crisis adequater te kunnen optreden en een meer geharmoniseerde fiscale Europese Unie.

Geen spijt

‘Het was geen makkelijke beslissing’, aldus Laurens. In het begin heeft hij wel even getwijfeld. Hij had een degelijke baan, verdiende goed en genoot diverse opleidingen. Na zijn beslissing heeft hij nog geen moment spijt gehad van zijn keuze. Hij laat zich inspireren door de inzet van de vele vrijwilligers, het gevoel dat zijn generatie verantwoordelijkheid neemt en de groei binnen de organisatie Volt. 

Drie maanden geleden waren er nog maar twee en nu zijn er veertien medewerkers, die zich vrijwillig en voltijds inzetten voor deze beweging. ‘Sommige vrienden maken een wereldreis of kopen een mooie auto, maar wij stoppen het spaargeld in onze persoonlijke ontwikkeling’, glundert de voorzitter. 

Financiële sector en politiek

‘Ik heb nog nooit zo hard gewerkt’, grapt de idealist. ‘Ik werk nu in de avonden en weekenden gewoon door. Soms fiets ik nog wel eens langs een ABN-kantoor. Het ziet er dan zo rustig en vredig uit. Toch voelde het niet altijd zo.’ 

De jonge politicus trekt daarnaast een parallel tussen de financiële sector en de politiek. In de financiële sector winnen de fintechs en startups het van de gevestigde orde, omdat de gevestigde orde kansen heeft laten liggen door niet te vernieuwen. Volt hoopt de fintech en startup te zijn van de politiek. 

Aanrader

Tenslotte heeft de politieke voorzitter maar één boodschap voor de mensen die een dappere loopbaanbeslissing willen nemen: ‘Als je de ruimte hebt en het jezelf kan veroorloven… meteen doen.’

En nu maar hopen voor hem dat zijn inzet wordt beloond en genoeg mensen zijn vakje aankruisen op 23 mei. Laurens heeft voor zichzelf al zijn grootste overwinning behaald door in het diepe te springen en ergens volledig voor te gaan. Wie volgt?

Camiel van Roosmalen MSc RBA is verantwoordelijk voor Institutioneel Vermogensbeheer binnen OHV Vermogensbeheer en opgenomen in het register van DSI/ESMA Adviseren Beleggen Institutioneel.