De omvang van de crypto ontcijferd


Sinds de creatie van de Bitcoin in 2009 is het hard gegaan met crypto currencies, zowel in aantallen, waarde als gebruikers. Een tussenstand.

In 2008 is onder de naam Satoshi Nakamoto door één persoon of een groep mensen de bitcoin ontworpen. Het was de eerste gedecentraliseerde digitale munt. Vanaf 2009 worden er in bitcoin transacties gedaan. De waarde is gestegen van een paar cent naar inmiddels rond de 40.000 euro.

Er zijn er nu bijna 19 miljoen bitcoins en het uiteindelijke aantal is vastgesteld op 21 miljoen. Het verwerken, het valideren, van bitcoin transacties wordt in blokken gedaan door computers die, om het simpel te zeggen, een getal moeten vinden, vandaar het woord crypto mining. Wie dat getal als eerste vindt is de winnaar en wordt beloond met een aantal nieuwe bitcoins, op dit moment 6,25. De gevalideerde transacties worden dan aan de blockchain toegevoegd.

Een hoge waarde van die beloning trekt meer computers aan en dan zal de zoektijd dalen. Om te vermijden dat de zoektijd onder de in het ontwerp vastgelegde 10 minuten daalt wordt na iedere 2016 blokken, iedere 14 dagen, de moeilijkheid van de puzzel aangepast om weer op die 10 minuten uit te komen. Ook is vastgelegd dat de beloning iedere vier jaar zal halveren, zodat het maximale aantal in 2140 wordt bereikt. 

Stroomgebruik gigantisch

De winst die gemaakt kan worden bij ‘bitcoin mining’ heeft een gigantische hoeveelheid computing power aangetrokken. Dat heeft er toe geleid dat het stroomgebruik alleen al voor de bitcoin naar schatting meer dan 80 miljard kWh per jaar is ofwel de output van 8 grote kolencentrales. Andere coins zijn iets zuiniger, maar het totale stroomgebruik komt per jaar in buurt van dat van Nederland ofwel 120 miljard kWh. Of de ontwerpers dit voorzien hebben is de vraag, maar het zal moeilijk zijn het te veranderen.

De waardestijging van de bitcoin heeft tot de creatie van veel andere cryptomunten geleid. Hoeveel precies is onbekend, maar vorige maand waren het er zeker 6000. De totale waarde van alle crypto’s ligt boven de 2000 miljard dollar, bijna net zo veel als de marktwaarde van de Duitse beurs. De bitcoin is met 900 miljard dollar de grootste, gevolgd door ethereum met 420 miljard dollar. De grootste 20 zijn allemaal meer dan 10 miljard dollar waard.

Inmiddels is er een complete infrastructuur ontstaan om de handel in crypto’s mogelijk te maken, want bestaande banken en brokers mogen dat niet of aarzelen. Coinbase is het grootste 100 procent crypto handelsplatform met 68 miljoen geverifieerde gebruikers. Een rekening openen is erg gemakkelijk. Het bedrijf is zeer winstgevend, sinds dit jaar beursgenoteerd en heeft een marktwaarde van ruim 60 miljard dollar.

Robinhood

De afgelopen twee jaar zijn veel particuliere beleggers actief geworden in crypto’s en in derivaten daarop. De laatste kwartaalcijfers van de Amerikaanse online broker Robinhood, die als eerste de transactie commissie heeft afgeschaft, illustreren dit. Eind juni dit jaar was het aantal actieve klanten 21,3 miljoen, met een gemiddeld depot waarde van bijna 5000 dollar. Vooral zeer kleine beleggers dus.

Zo’n 80 procent van de inkomsten van Robinhood zijn de betalingen door brokers aan wie de klantenorders voor uitvoering worden ‘verkocht’. In het tweede kwartaal ontving het 233 miljoen dollar voor de uitvoering van orders in crypto’s (Q2 /2020: 5 miljoen dollar), 165 miljoen dollar voor optieorders (Q2 / 2020: 111 miljoen dollar) en 52 miljoen dollar voor aandelen orders (Q2 / 2020: 71 miljoen dollar).  Kortom de nieuwe beleggers die eerder dit jaar aandelen als Gamestop tot grote hoogte stuwden zijn massaal in de crypto’s gegaan.

In veel opzichten zijn cryptovaluta volwassen geworden, maar de vraag welk probleem de crypto currency technologie oplost is nog niet beantwoord, terwijl doorgaans nieuwe technologie binnen een paar jaar zijn waarde heeft bewezen. Recent heeft het FD het nog een keer geprobeerd, maar de crypto community komt niet veel verder dan: het is de toekomst.

De vraag of cryptomunten de hedendaagse equivalent zijn van de tulpenmanie uit de 17e eeuw, vergeleken moeten worden met kunstvoorwerpen of de toekomst zijn van het betalingsverkeer staat nog open. Wat wel vaststaat is dat de handel in crypto’s op vele vlakken wringt met de regelgeving. Het wachten is op hoe strak en hoe snel wetgevers en toezichthouders de teugels gaan aantrekken en wat de gevolgen daarvan zijn.

Dirk de Jong is financial markets consultant. Eerder was hij directievoorzitter van HSBC Investment Bank.