Beleggers zien vooral het positieve nieuws


Na zeven weken Lock down en thuiswerken hebben we allemaal te maken met ups en downs. Aan de ene kant is het best leuk om vaker met je gezin te kunnen lunchen en makkelijker om tussen de werkzaamheden door een klein rondje te kunnen fietsen. Maar daar staat tegenover dat vrienden en familieleden worden gemist en huiselijke stress af en toe een kookpunt bereikt. 

Deze ups en downs zien we ook terug in de berichtgeving over het virus en de economische vooruitzichten. Positief nieuws over de snelheid waarmee vaccins mogelijk beschikbaar komen wordt afgewisseld met negatief nieuws over de mogelijkheden om bestaande geneesmiddelen ook voor het Covid-19 virus in te zetten. In veel landen is inmiddels aangekondigd dat de maatregelen zullen worden versoepeld, maar wel heel langzaam.

Kinderen mogen in Nederland straks weer naar school, maar kappers en sportscholen blijven nog gesloten. Winkels gaan weer vaker open, maar met weinig klanten in de zaak. In mijn ogen zijn de veranderingen nog heel beperkt en blijft de wereldwijde economie voorlopig grotendeels in de vrieskist zitten. 

Het is dan ook heel opmerkelijk dat beleggers, die deze ups en downs ook zien, steeds weer tot een positief eindoordeel komen. De aandelenbeurzen stijgen immers al ruim drie weken in een vrijwel recht lijn en lijken alleen te reageren op de daling in de dagelijkse nieuwe besmettingen. De S&P 500 index zit inmiddels 30 procent boven haar dieptepunt, nog maar 13 procent van de top in februari.

De permanente schade die de lockdowns de economie al opleveren en de traagheid waarmee de beperkingen worden opgeheven lijken te beleggers niet te deren. Waarschuwingen van virologen dat er mogelijk een tweede golf van besmettingen kan komen in de herfst weerhouden optimisten er niet van aandelen bij te kopen. 

Beleggers lijken erop te vertrouwen dat de economische en monetaire steunpakketten van de overheden en centrale banken de gevolgen van de Lock downs grotendeels zullen compenseren. En het moet ook gezegd worden dat deze pakketten ongekend zijn. De winstcijfers van bedrijven over het eerste kwartaal hebben de aandelenbeleggers bovendien extra moed gegeven.

De winstdaling is in de meeste sectoren flink maar, buiten de financials, minder dan gevreesd. Vooral de technologiesector lijkt zich goed te houden. Mijns inziens toch een reden om voorzichtig te zijn en je te beperken tot een neutrale positie in aandelen. Ik verwacht dat het dieptepunt van de winstcijfers pas in het tweede kwartaal zal liggen.

Je moet je namelijk realiseren dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten de lockdown maatregelen pas in de tweede helft van maart ingingen. Ik denk bovendien dat het V-shaped herstel waar de meeste analisten op rekenen iets te positief is ingeschat.

Ewout van Schaick is hoofd multi assets van NN Investment Partners.