De zolderkamer bubbel van Gen Z


Sinds begin dit jaar is het aantal klanten van de Amerikaanse online broker Robinhood met meer dan 30 procent gestegen naar ruim 13 miljoen. Robinhood kent geen transactiekosten, maar rekent wel iets voor andere diensten en krijgt ook iets voor het sturen van de orderstroom naar marketmakers.

Klanten kopen en verkopen geen hele aandelen maar fracties en geven dus alleen maar op voor hoeveel dollars men wil kopen of verkopen.

Ook door de instroom van nieuwe (met name ook jonge) klanten steeg het aantal transacties in maart fors. Medio maart was de recente bodem van de markt. Of de stijging van het volume betekent dat men wist dat het de bodem was of dat men tijdens de lockdown vanuit huis niets beters te doen had zal in de toekomst duidelijk worden. Ook in Nederland hebben brokers vanaf maart een grote toename van het aantal klanten en het aantal transacties gezien.

Relatie koersbeweging en rekeninghouders 

Op robintrack.net is te zien hoeveel gebruikers van Robinhood voor het eerst een positie in een fonds hebben gekocht dan wel hebben afgebouwd. Die gegevens worden ieder uur gepubliceerd en zijn beschikbaar voor periodes van een uur tot en met 30 dagen. Deze gegevens worden gecombineerd met de koersgrafiek. De relatie tussen de beweging van een koers en de mutatie in het aantal rekeninghouders met een positie is opmerkelijk! 

Ook hier de vraag: hebben de gebruikers de koersbeweging gevolgd of veroorzaakt. Wat ook het antwoord ook moge zijn, feit is dat veel van de spectaculaire koersbewegingen, vooral van beursfondsen die door de coronacrisis hard zijn geraakt, gepaard zijn gegaan met explosies van het aantal rekeninghouders met een positie. Daarbij gaat het onder andere om Carnival Cruise, Delta Airlines en American Airlines.

Profiteren van de 'gekheid'

De koersbeweging van Hertz was misschien wel het meest opmerkelijk. Door de crisis is dat bedrijf zo zwaar geraakt dat het eind mei uitstel van betaling heeft aangevraagd. Daarop daalde de koers, begin 2020 nog boven de 15 dollar, naar 0,55 dollar. Vanaf dat punt domineerden de kopers en vertienvoudigde de koers tussen 27 mei en 8 juni tot 5,53 dollar. In dezelfde periode steeg het aantal posities binnen Robinhood van ruim 40.000 naar 160 duizend.

Inmiddels heeft Hertz aangegeven nieuwe aandelen uit te geven, maar zei daarbij dat die nieuwe aandelen pas iets waard zullen zijn als alle schulden, die een veelvoud zijn van de mogelijke opbrengst van de emissie, zijn afbetaald. Hertz maakt in alle openheid gebruik van de ‘gekheid’ op de beurs door geld op te halen wat zal worden gebruikt om schulden af te lossen. De koers is ondertussen terugzakt naar 1,68 dollar, bij een stabiel aantal posities binnen Robinhood.

Zolderkamer bubbel

De missie van Robinhood was om beleggen voor iedereen toegankelijk te maken. Dat is vooral gelukt door de transactiekosten op nul te zetten. Dat men een minimale vergoeding van ergens rond de één dollarcent krijgt voor het sturen van de orderstroom naar brokers lijkt dan geen punt van zorg. Dat zou het wel moeten zijn, want die cent wordt betaald door brokers die dan weten wat de particuliere belegger aan het doen is.

Aangezien retailbeleggers in kuddes bewegen, zie ook de data in robintrack, is dat veel dan één cent waard. Daarbij komt dat de activiteiten van deze brokers voor eigen risico de beweging van fondsen verder versterken.

Het gaat goed zolang het goed gaat, maar het is verre van uitgesloten dat wat er nu gebeurt de geschiedenisboeken in gaat als de 'corona thuiswerk zolderkamer bubbel'.

Dirk de Jong is financial markets consultant. Eerder was hij directievoorzitter van HSBC Investment Bank.