Koebel


Misschien wist u het nog niet, maar mijn vrouw Hilde is een hele actieve, tamelijk briljante hedgefondsmanager in aandelen.

Voor mij is dat een zegen, want zij helpt ons regelmatig uit de brand.Dreig ik weer eens een flinke ommezwaai te maken in strategische aandelenkeuzes, dan doet zij dat eerst voor me voor en daarna weet ik precies wat ik moet doen.

Geheel zelfstandig
Pas later daarna weer doet zij een tegenovergestelde transactie en dan is alles weer goed bij ons thuis. Heerlijk is dat. Natuurlijk doet ze dat geheel zelfstandig, nee hoor, ze is flink geëmancipeerd.
 
Onze compliance-afdeling vindt het uitstekend bij onze centraal gelegen bank. We houden ze van alles op de hoogte en gelukkig toetsen ze alles met de precisie van een Zwitsers uurwerk.

Nee, in onze transacties thuis hebben zij nog nimmer gaten geschoten, terwijl zij er toch wel heel veel kaas van hebben gegeten.
 
Fors probleem

Nu is er recentelijk een fors probleem ontstaan. Eén of ander rund bij IT heeft flink aan de koebel getrokken, met de slappe bewering, dat onze beleggingen niet zouden deugen.

Wat een flauwekul! Ten eerste zijn we heel succesvol en ten tweede beleggen wij als gezin voor de lange termijn. Onze laatste, zeer succesvolle transactie duurde maar liefst een maand! Nee, wij zijn geen day-traders, hoor.

Flauw
Heel flauw, trouwens, om onze transacties door te spelen naar politici, die ons niet welgezind zijn. Want nu krijg ik een hoop ellende over me heen. Terwijl ik al zo'n mager salaris heb.

En wat denkt u dat dit betekent voor mijn arme vrouw? Hilde is nogal temperamentvol en schreeuwt moord en brand.

Jammer dat we net ons vakantiehuis in Gstaad hebben verkocht. Daar hadden we net even mooi kunnen bijkomen van deze ellende. En terecht dus, dat die IT-medewerker op staande voet ontslagen is.
 
Want jammer is het wel als je vrouw soms iets te goed naar jouw onbaatzuchtige adviezen luistert. Je hoopt toch dat ze na al die jaren toch iets zelfstandiger kan opereren.

Herrie

Tot slot moet ik bekennen, dat ik tegen de komende straf op zie. Een jaar, op een alpenwei, omringd door 400.000 koebellen, wat een vreselijke herrie zal dat zijn. Misschien wel net zoveel als ik zelf net geschopt heb.

Maar dan zal de boodschap van onze toezichthouders tenminste wat duidelijker hebben doorgeklonken in die duffe harses van mijn lieve vrouw en mij...

Wouter Weijand is fondsmanager van het BNP Paribas High Income Equity Fund.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.