A nightmare on Wall Street


De massale short squeeze in het aandeel GameStop heeft de traditionele machtsverhoudingen op Wall Street door elkaar geschud. De makkelijke toegang tot de beurs via platformen als Robinhood in combinatie met een krachtenbundeling via een chatroom platform heeft de kleine belegger de vuurkracht gegeven om de strijd aan te gaan met de grote jongens.

Indien de 5 miljoen deelnemers aan het WallStreetBets platform hun bescheiden spaarcenten bij elkaar leggen, vormen ze samen ‘s werelds grootste hefboomfonds. Size matters, zeker in financiële markten. Dit heeft zeer verstrekkende gevolgen. 

Gevaarlijk

In principe is elke short positie voor de traditionele shorters levensgevaarlijk geworden. Short posities moeten boven bepaalde drempels publiek bekend gemaakt worden. En dan staat de shorter met de billen bloot. Een collectief van kleine beleggers kan naar believen shortposities in het vizier nemen en vervolgens de koers de hoogte injagen via massale aankopen van aandelen.

In de short squeeze van GameStop hebben de WallStreetBullies ook slim gebruik gemaakt van de aankoop van callopties, niet alleen omwille van de hefboom op de potentiële winst, maar ook omdat ze begrijpen dat de market makers van die opties hun eigen positie (de ‘delta’) moeten hedgen via de aankoop van aandelen. Niet slecht voor wat in de media soms als een groep amateurs wordt afgeschilderd. Ze gebruiken dezelfde technieken om shorters uit te roken als deze die in het verleden alleen door professionals zijn gebruikt. Het enige verschil is dat de amateurs afspraken maken ‘en plein public’ terwijl de hedgies liever konkelfoezen in een chic restaurant in de Hamptons. 

Slim?

Dat GameStop het favoriete mikpunt is van het collectief, is geen toeval. De uitstaande shortposities bedroegen 140 procent van het aantal aandelen in omloop. De vraag mag worden gesteld of het geld achter dergelijke exorbitante shortratio’s wel het predicaat ‘slim’ verdient. Shortratio’s boven de 100 procent zijn immers een open uitnodiging aan roofdieren om een short squeeze te organiseren. Wat dan ook is gebeurd. Hoogmoed komt voor de val. Het echte slimme geld had dit al langer begrepen. Doctor Michael Burry, hefboomfondsbeheerder en bekend als de eenzame held van The Big Short, had vorig jaar al een grote positie in GameStop opgebouwd. Zijn geduld is inmiddels rijkelijk beloond.

Wraak
De wraak van de kleine belegger heeft nog heel wat andere implicaties. Shorters hebben, hun kwalijke reputatie ten spijt, een belangrijke rol te spelen in een correcte prijsvorming op de financiële markten. Onder normale omstandigheden drijven ze overgewaardeerde beurskoersen richting hun fundamentele, en lagere, niveau. De meest succesvolle shorters maken daarbij zeer grondig hun huiswerk. En niet voor niets.

Een ‘long only’ belegger kan maximaal zijn inleg verliezen omdat een actief niet meer dan 100 procent van zijn waarde kan verliezen, een shorter kan een veelvoud van zijn inleg verliezen omdat een actief onbegrensd in waarde kan stijgen. De aanwezigheid van een collectief roofdier zadelt shorters op met een bijkomend risico, wat hen tot grotere omzichtigheid zal aanzetten. Dit is niet misplaatst in het kader van GameStop, maar wel indien het collectief at random shorters kan wurgen. Alles bij elkaar zijn collectieve acties een vloek en een zegen voor de financiële markten. 

The story continues

Het verhaal is nog niet volledig geschreven. De acties van WallStreetBets zullen zich uitbreiden naar andere hoeken van de financiële markten waar andere open uitnodigingen voor short squeezes te vinden zijn. De markt der edelmetalen bijvoorbeeld is een feitelijk systeem van fractioneel reservebankieren, waarbij de fysieke voorraden van de leden van de LBMA, de London Bullion Market Association die de Over-The-Counter handel in edelmetaal organiseert, een fractie zijn van de totale handel.

De zilverprijs is sterk gestegen in het zog van GameStop. Het roept herinneringen op aan de ‘cornering’ van de zilvermarkt door de Hunt broers, die model stonden voor de Ewings in de televisieserie Dallas, aan het eind van de jaren zeventig. De Hunts maakten aanvankelijk een papieren monsterwinst, tot de hogere machten ingrepen door een verbod uit te vaardigen om nieuwe longposities in zilverfutures te openen, het beruchte ‘Liquidation Only’ order, wat betekende dat je enkel nog kon verkopen. De zilverprijs stortte in elkaar en zadelde de Hunts op met een enorm verlies. 

Cynisch

De collectieve acties van de WallStreetBullies balanceren op de rand van de marktmanipulatie. Diverse beursplatformen hebben de handel in GameStop en andere geviseerde aandelen al aan banden gelegd. Onder hen ook Robinhood, uiterst populair bij het jonge beleggerscollectief, dat toetert dat het Wall Street wil democratiseren door ‘gratis’ orderuitvoering aan te bieden, maar zichzelf verrijkt door de orders te verkopen aan High Frequency Traders, die diezelfde orders vervolgens kunnen misbruiken voor eigen gewin.

Het cynisme en de ironie ten top: jonge beleggers worden misbruikt door de haaien van Wall Street via Robinhood en de jonge beleggers gebruiken Robinhood om de haaien van Wall Street een koekje van eigen deeg te bakken. De kans is reëel dat ook de toezichthouder zal ingrijpen om de rebellie van de kleine belegger te onderdrukken. Het initiële succes van de WallStreetBullies houdt, net als bij de shorters, het risico in op overmoed, getuige de opruiende overwinningstaal die op het platform circuleert. Voor veel jonge beleggers staat speculatie synoniem voor makkelijk rijk worden. Meer ervaren beleggers weten dat speculatie ook synoniem staat voor makkelijk arm worden.

Wat ook de uitkomst van dit titanengevecht moge zijn, Wall Street zal nooit meer hetzelfde zijn. De macht is herverdeeld. Vele kleine beleggers maken voortaan een groot.

Jan Longeval is Investment Officer kennisexpert. Hij is eigenaar van Kounselor Consulting BV en adjunct professor aan de Vlerick Business School.