GameStop: einde aan efficiëntemarkthypothese?


Wat deze week met Gamestop gebeurde, was niet de eerste keer in onze (recente) geschiedenis. Want in de laatste week van februari 2020, toen het coronavirus zich buiten China begon op te komen, daalde de Amerikaanse aandelenbeurs met meer dan 10 procent en steeg de volatiliteit naar erg hoge niveaus.

Een van de belangrijkste redenen voor de gebeurtenis in februari waren traders die een ‘short gamma positie’ proberen te hedgen. In de wereld van opties is gamma de maatstaf die aangeeft hoe hard de prijs van een optie beweegt wanneer het onderliggende aandeel beweegt (delta geeft aan hoe de prijs van deze optie zal bewegen wanneer het onderliggende aandeel beweegt).

Beleggers die een exposure hebben tegenover gamma zijn veelal ‘short’ ETFs met leverage, opties,…

Het gevolg is dat zij net meer aandelen moeten kopen (verkopen) wanneer de prijs stijgt (daalt). Dit zorgt er dus voor dat zij moeten traden in de richting van de markt, en dus bepaalde marktbewegingen versnellen, wat leidt tot ‘intraday market momentum’.

Gamma

Sinds 1996 is deze gamma exposure (NGE) significant gestegen. In totaal zijn er 2930 (3158) dagen met een negative (positieve) gamma exposure geweest. Het is die negatieve NGE dat intraday momentum gaat versnellen.

Moeten we dus door de gebeurtenissen van Gamestop de ‘efficiëntemarkthypothese’ – de theorie die zegt dat de prijs van een aandeel altijd alle informatie bevat – weggooien?

Nee, zeker niet. Het klopt wel dat bepaalde marktspelers substantiële korte-termijn effecten kunnen hebben, die niet noodzakelijk gelinkt is aan de onderliggende fundamentals van bedrijven. En proactieve beleggers kunnen ook een (extra) procentje verdienen door hier op in te spelen. Echter, wat de geschiedenis ons leert, is dat er gemiddeld na drie dagen een reversal is naar normale niveaus, voor aandelen, obligaties en grondstoffen.

Moeten (retail)beleggers panikeren? Zeker niet. De bewegingen bij GameStop kunnen we vrij eenvoudig verklaren door de vraag naar hedging van traders met negatieve gamma exposures. 

gertjan

Deze figuur toont aan hoe de net gamma exposure (NGE) evolueert doorheen de tijd, voor S&P500. Een negatieve NGE duidt op een situatie dat intraday momentum wordt versterkt. Bron: Baltussen, Da, Lammers and Martens,  Hedging Demand and Market Intraday Momentum

Gertjan Verdickt is doctor in de economie en docent aan de KU Leuven. Hij is kennisexpert van Investment Officer, het Belgische zusterplatform van Fondsnieuws.