Een goed voornemen voor beleggers


Maakt u dit jaar goede voornemens? Of heeft u zo’n zwaar jaar gehad dat u zichzelf een jaartje zonder die traditionele zelfkastijding gunt? Ik heb een suggestie. Eigenlijk is het een dringende raad.

Maakt u dit jaar goede voornemens? Of heeft u zo’n zwaar jaar gehad dat u zichzelf een jaartje zonder die traditionele zelfkastijding gunt? Ik heb een suggestie. Eigenlijk is het een dringende raad.

De laatste jaren is de toon van het maatschappelijke debat aanmerkelijk verscherpt. Mensen met tegengestelde meningen verketteren elkaar en ze lijken steeds bozer op elkaar te worden. 

Tijdens de Kerstperiode mijmerde een goede vriend in een email over de vrijheid van meningsuiting. Die ligt vast in de grondwet en dat is maar goed ook. Hij filosofeerde verder dat er nog een ander recht bestaat dat niet in de grondwet is vastgelegd, namelijk dat je de mening van anderen mag negeren. Ook dat is een groot goed.

Nepnieuws

Velen gaan echter nog een stap verder. Ze willen andersdenkenden niet alleen negeren, maar ook graag monddood maken. Dat is niet zo moeilijk. Je noemt iemand die een andere mening is toegedaan gewoon een verspreider van nepnieuws en daarmee is die andere mening direct verdacht. Vervolgens verbied je de media nepnieuws door te geven en klaar ben je.

Dit alles wordt nog verergerd door sociale media die gebruikers berichten voorschotelen die in lijn zijn met eerder zoekgedrag. Dat is een probleem. Mensen raken zo steeds meer overtuigd van hun eigen gelijk en de tolerantie voor andere meningen neemt alsmaar af. De oplossing lijkt mij voor de hand te liggen: verplicht sociale media ook berichten door te zetten met tegengestelde meningen.

Eenzijdig informeren doen we allemaal

Terwijl ik dit opschrijf, bekruipt mij toch het gevoel dat ik in een soort ontkenning zit. Jezelf eenzijdig laten informeren, is dat niet van alle tijden? Doen we zelf ook niet vaak datgene waarvan we de sociale media op dit terrein nu beschuldigen? Linkse mensen lezen eerder De Volkskrant en Vrij Nederland dan De Telegraaf en Elsevier. Bij rechtse mensen is het omgekeerd.

Voor economen en beleggers geldt iets vergelijkbaars. Als econoom vind ik het, ik geef het ruiterlijk toe, altijd minder inspirerend betogen te lezen met visies die haaks staan op de mijne. Veel prettiger is het een verhaal te lezen dat je eigen mening bevestigt. Helemaal lekker is het als in zo’n verhaal argumenten worden gebruikt waar je zelf nog niet aan had gedacht. Maar wie zich beperkt tot zelfbevestiging komt in een tunnel.

Meer verrijkend is het om je te verdiepen in tegengestelde meningen. Je kunt die altijd nog verwerpen, maar daarna kun je beter motiveren waarom je de voorkeur geeft aan je eigen mening. Of je begint te twijfelen en komt tot meer voorzichtige uitspraken en neem je als belegger wellicht minder risico. Je kunt je ook volledig laten overtuigen en dan ‘ga je om’, terwijl je heel goed begrijpt waarom.

Dus laat ik u als belegger een raad geven, gun uzelf het volgende goede voornemen. Als u zich erg optimistisch voelt, luister dan wat vaker naar Kees de Kort op BNR. Als u denkt dat de beurs of bijvoorbeeld de rente dit jaar omhooggaat, ga dan op zoek naar verhalen die het tegendeel beweren. Denkt u dat het met de inflatie wel los zal lopen, verdiep u dan in verhalen die een forse stijging voorzien.

Ik verzeker u dat het niet altijd lekker voelt, maar het is wel louterend. En als u verder ook nog een poos geen alcohol wilt consumeren, wilt stoppen met roken, gezonder wilt eten en meer bewegen, dan moet u dat vooral doen. Ik wens u een goed 2021.

Han de Jong is voormalig hoofdeconoom van ABN Amro. Hij schrijft wekelijks voor Fondsnieuws over economie en markten. Meer informatie over zijn visie kunt u lezen op Crystal Clear Economics.