Wat de aandelenmarkt weet van Covid-19


Jarenlang werkte ik als macro-econoom bij ABN Amro en gaf ik input in en besliste ik mee over het beleggingsbeleid. Daarnaast was ik adviseur bij pensioenfondsen en beheerde ik ook mijn eigen geld. Ik heb veel geleerd, niet zelden the hard way.

Misschien is de belangrijkste les voor mij geweest dat je je altijd moet afvragen wat de markt tegen je zegt. Vergeet niet, de markt kijkt altijd vooruit en maakt over de toekomst veronderstellingen.

Wat is de boodschap op dit moment? Laten we eens wat feiten op een rijtje zetten. De S&P 500 verloor vanaf 19 februari zo’n 35 procent in 23 handelsdagen. Nooit eerder verloor de index zoveel over een dergelijke periode. Misschien is het een teken dat de markt zich realiseerde dat de economische gevolgen van de lockdowns uiterst abrupt zouden zijn. Economen hobbelden daar vrolijk achteraan.

Terwijl de lockdowns stringenter worden en in de meeste westerse landen het aantal infecties en het aantal sterfgevallen blijven toenemen, heeft de aandelenmarkt zich wat hersteld, met horten en stoten, dat wel. Op het moment van schrijven staat de S&P 500 zo’n 25 procent onder het hoogtepunt. 

De economische consequenties 

Inmiddels komen de eerste cijfers door die iets zeggen over de economische gevolgen van de lockdowns. Het meest spectaculair voor mij is het banenverlies in de VS waarover wekelijks wordt gerapporteerd. Ik schreef daar al eerder over. In de twee weken tot 28 maart zijn inmiddels bijna 10 miljoen banen verloren gegaan. Dat is nauwelijks te bevatten. Het is 6 procent van de totale werkgelegenheid in de VS.

We moeten even afwachten of deze cijfers ook terugkeren in de officiële maandstatistieken, maar het ziet ernaar uit dat het banenverlies in twee weken dicht in de buurt komt van het totale banenverlies in de Great Financial Crisis van 2008/09. En de VS is nog bepaald niet in de meest stringente lockdown. Wie weet wat er economisch nog in het verschiet ligt. De huidige recessie zal zeker veel dieper zijn dan de vorige, dat staat als een paal boven water.

In de laatste vijf of zes bear markets verloor de aandelenmarkt van top naar de bodem gemiddeld zo’n 45%. In de crisis van 2008/09 zelfs zo’n 60%. Tegenover die cijfers lijkt een verlies nu van 35 procent opmerkelijk beperkt. En het opwaarts potentieel vanaf een niveau van 25% onder de top lijkt op korte termijn ook beperkt, zeker tegen een achtergrond van wat waarschijnlijk de diepste recessie ooit wordt. 

Heroïsche veronderstellingen

Als je denkt dat we de bodem in de aandelenmarkt gezien hebben, ga je ervan uit dat de markt twee belangrijke veronderstellingen maakt en dat de markt in beide gevallen gelijk heeft. Ten eerste veronderstelt de markt kennelijk dat het hoogtepunt van het virus niet zo heel ver weg meer is. Ten tweede lijkt de markt ervan uit te gaan dat de economie een vlot herstel zal doormaken. Het lijken mij heroïsche veronderstellingen.

Toegegeven, beleidsmakers doen er alles aan om permanente schade aan de economie te voorkomen. Maar we bevinden ons hier in onontgonnen gebied, nooit eerder hebben we zoiets meegemaakt. Het zou mij persoonlijk daarom verbazen als we het dieptepunt in aandelenmarkten al gezien hebben.

Maar weet je, ik heb de wijsheid niet in pacht. Oordeel zelf. En met een lange termijn horizon kan een belegger nu misschien toch interessante aandelen aan de portefeuille toevoegen. Maar kalm aan en selectief, zoek bedrijven die zeker overeind blijven, die hun verdienvermogen weer kunnen herstellen en die geen last zullen hebben van overheden die zich wellicht met van alles en nog wat in de bedrijfsvoering gaan bemoeien.

Han de Jong is voormalig hoofdeconoom van ABN Amro. Hij schrijft wekelijks voor Fondsnieuws over (de gevolgen van het coronavirus voor) economie en markten. Meer informatie over zijn visie kunt u lezen op Crystal Clear Economics