Voorspellingen zijn zinloos


Als u in december de deur uitgaat, neemt u dan een paraplu mee? Zo ja, voorspelt u dan het weer? Nee, natuurlijk niet. U bent gewoon goed voorbereid. Want u weet dat de kans op neerslag in december groot is. Volgens www.weer.nl is die kans zelfs 67 procent.

Stel dat ik u vraag een bal te pakken uit een zak. In de zak zitten 33 rode en 67 witte ballen. Durft u mij vooraf te garanderen dat u een rode bal uit de zak tevoorschijn tovert? Nee, natuurlijk niet. Want er zitten twee keer zoveel witte als rode ballen in de zak.

Maar gelukkig bestaan er beleggingsexperts. Zij schrijven in hun outlook voor 2019 dat zij alle rode ballen uit de zak kunnen halen. Zonder dat er per ongeluk een witte bal tussen zit. Zij selecteren voor u, uit de ontelbare mogelijkheden, de juiste beleggingsscenario’s voor 2019.

Een recessie in 2019? Welnee. Dat is iets voor 2022. Op z’n vroegst. Bent u op zoek naar een paar leuke aandelentips? De beleggingsexperts hebben hun top 5 al ingeleverd. Gaat de rente in de eurozone omhoog? Ja, maar niet eerder dan in 2020. De stand van de AEX op 31 december 2019? Ook geen probleem. Vraag het ze en ze hebben het antwoord voor u.

En heeft IBS dan nog toegevoegde waarde? Ja hoor, hieronder treft u onze verwachtingen aan:

- IBS verwacht elk decennium een of twee recessies. Maar we weten niet precies wanneer de volgende begint.

- IBS verwacht dat de beurs elk decennium een of twee keer met 30 procent of meer zal dalen. Maar wanneer?

- IBS verwacht dat de rente in de eurozone zal stijgen. Misschien dit jaar, maar misschien ook niet.

- IBS verwacht nog een financiële crisis. Maar wie weet wanneer?

Wij proberen niet om de hete brij heen te draaien. Maar er is een groot verschil tussen een verwachting en een voorspelling. Ook al lijken ze op elkaar.

Een verwachting drukt uit dat wat er in het verleden is gebeurd, zich in de toekomst zal herhalen. In de ideale wereld kunnen we de toekomst van de financiële markten tot in detail voorspellen. Maar dat kunnen we niet. Niemand kan dat. Want er zijn te veel bewegende delen. Waarvan we niet weten hoe ze elkaar beïnvloeden.

Als je verwacht dat iets kan gebeuren, word je er niet door overvallen. Je bent psychologisch voorbereid op tegenvallers.

Kilometersbrede kloof

De kloof tussen: ik verwacht elk decennium een of twee recessies en: ik verwacht een recessie in 2019 is kilometers breed. Beide leiden tot een ander gedrag.

Als ik recessies verwacht, ben ik niet verbaasd als er een arriveert. Maar omdat ik niet weet wanneer een recessie begint, doe ik ook geen gekke dingen. Zoals het verkopen van al mijn aandelen. En dan maar hopen dat ik er niet naast zit.

Voorspellingen zijn zinloos als je er geen consequenties aan verbindt. En als we niet steeds onze portefeuilles willen omgooien. En als we niet blind willen zijn voor de toekomst. Dan zijn verwachtingen voldoende. Verwachtingen in plaats van voorspellingen zijn een exercitie in intellectuele nederigheid. Daar kan de financiële industrie best nog een onsje van gebruiken.

Dat is de visie van IBS, en ook een visie is iets anders dan een voorspelling!