Risicomanagement moet snel op de schop


De risk management functie moet zich aanpassen aan de veranderende sector en opnieuw haar toegevoegde waarde bewijzen. ‘From controlling to value creation’ is dé uitdaging van de industrie.

Jarenlang liet ik conferenties links liggen. Ik beschouwde ze als iets uit het verleden: (vooral) mannen in gekreukte pakken die in middelmatige hotelzaaltjes luisteren naar middelmatige praatjes. Dat zou toch niet meer moeten hoeven anno 2019, waarin we online overstelpt worden met inzichten en business cases en ons netwerk onder de (LinkedIn) knop hebben? Een kennis van mij verwoordde het ooit als: “Laat mijn concurrenten maar naar conferenties gaan, dan ga ik gewoon werken”.

Tweede Pinksterdag zit ik echter in het vliegtuig naar London, vanwege een… conferentie: de achtste editie van de Risk EMEA. Hoe dat zo komt? Ik heb goede verhalen gehoord over eerdere edities en besluit dat het tijd is om te kijken of mijn mening (zie boven) wellicht bijstelling behoeft. Daarnaast gaat een collega ook en blijkt een goede kennis te spreken.

‘The old way of retail banking is dead’

De gekreukte pakken zijn er, vooral de tweede dag. De middelmatige presentaties ook, hoewel die in de minderheid zijn. Maar de locatie, die is bepaald níet middelmatig. Het Tower Bridge hotel overdrijft niet in zijn naamgeving, het is op een haar na bovenop de befaamde brug gebouwd.

Risk EMEA is een brede conferentie waar een breed spectrum aan onderwerpen aan bod komt. De eerste keynote speech, ‘The CRO function, time to redefine it’, zet de toon. In zijn presentatie onderzoekt dr. Ebbe Negenman de veranderende financiële sector en de veranderende rol van risk management daarin. ‘The old way of retail banking is dead’ staat op een slide, wat opvalt is dat het geen vraag meer is, maar een stelling.

Dat typeert de hele twee dagen van de conferentie. Het stof is aan het neerdalen, verandering is de ‘new normal’. Daarmee is Risk EMEA 2019 een spiegel van de tijden in de financiële sector. De steeds terugkerende thema’s geven een beeld van de uitdagingen van de sector in de brede Eurozone als geheel: lage rente (‘low for long’), data en privacy, niet aflatende druk vanuit toezichthouders, de noodzaak tot digitale transformatie (en de vraag wat dat eigenlijk is), nieuwe business modellen, nieuwe partijen die onderdelen van het klassieke aanbod, bijvoorbeeld betalingen, overnemen.

Heruitvinden

De risk management functie moet zich aanpassen aan die veranderende sector, zichzelf heruitvinden en opnieuw haar toegevoegde waarde bewijzen. ‘From controlling (value protection) to value creation’ heet het in een presentatie, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is misschien wel dé uitdaging die blijft hangen van deze conferentie.

Wat positief opvalt is de praktische toepasbaarheid van de meeste bijdragen, het zijn zaken die je mee naar huis kunt nemen en mee aan de slag kunt. Praktische ;lessons learned' en concrete inzichten in plaats van academisch of heel technisch.

Brexit

Nog twee zaken die mij opvallen. Ten eerste, het woord ‘Brexit’ valt nauwelijks. De Britten zelf lijken er klaar mee en de meeste andere bezoekers niet minder. De allerlaatste paneldiscussie op dag twee gaat nog even over de Brexit, het is een tamme discussie met grijsgedraaide argumenten en ideeën.

Ten tweede, één van de sponsoren is A&O consulting. Dat blijkt een nieuwe tak te zijn van het advocatenkantoor Allen & Overy waarmee zij zich richten op de implementatie van juridische zaken. Ik vraag mij al jarenlang af waarom de grote advocatenkantoren zich beperken tot advies in juridische aangelegenheden en de, vaak complexe en daarom langdurige en lucratieve, implementatie van die adviezen overlaat aan consultancy bureaus. Tegelijk zie ik ook de nadelen, zoals potentieel verlies van onafhankelijkheid, daarom vind ik het des te interessanter om te zien dat Allen & Overy het probeert. Ik ga ze zeker in de gaten houden.

Henk-Jelle Reitsma is hoofd Integrated Risk Management bij de Volksbank. Eerder werkte hij als consultant voor (vooral) financiële instellingen. Daarnaast is hij schrijver van ondertussen drie boeken, waaronder een historische novelle. Hij schreef deze bijdrage voor Fondsnieuws op persoonlijke titel.