FAANG uiteen getrokken


Eind september dit jaar vinden een aantal ingrijpende veranderingen plaats in de sectorverdelingen van de aandelenindices. Daarbij is een prominente rol weggelegd voor de FAANG-aandelen*.

De sector telecom gaat verder onder de nieuwe naam communicatiediensten en wordt aangevuld met de subsector media & entertainment. Media & entertainment behoort op dit moment nog tot de sector duurzame consumptiegoederen met daarin onder andere WaltDisney, Netflix, Comcast, Naspers, Pearson en Tripadvisor.

Waar media & entertainment wegvalt uit de duurzame consumptiegoederen komen daar de online marktplaatsen voor terug, ongeacht of zij voorraden aanhouden of niet. Dit betreft bedrijven als eBay, Alibaba, Baidu en TakeAway, die eerst onder de IT-sector vielen. Facebook, Alphabet (Google) en Twitter gaan van IT naar communicatiediensten.  

De wegingen van de sectoren technologie en duurzame consumptiegoederen dalen dus en die van communicatiediensten neemt flink toe. De veranderingen weerspiegelen het veranderde karakter van de onderliggende ondernemingen. Voor de markt als geheel maakt een sectorlabel op het eerste gezicht weinig uit omdat de waarde van een onderneming niet door de sectornaam zou moeten worden bepaald. Hoewel, de naamswijziging van Long Island Iced Tea naar Long Blockchain toont een andere ervaring. 

Gevolgen

De genoemde sectorwijzigingen kunnen grote gevolgen hebben voor de beursontwikkeling. Het draait namelijk om drie belangrijke sectoren met populaire aandelen die enorme kapitaalstromen kunnen veroorzaken. Daarbij is de omvang van passief beleggen (via indices) toegenomen en bestaan er veel indexproducten in de technologiesector die aangepast moeten worden. Ook het koersmomentum heeft invloed. Technologie behoorde vorig jaar tot de koplopers qua rendement, terwijl telecom sterk achterbleef. 

De sector communicatiediensten krijgt er straks in de wereldwijde MSCI index 52 nieuwe namen bij en op basis van de huidige waarden gaat de weging van 2 procent naar 10 procent. Communicatie-aandelen hebben in totaal een marktkapitalisatie van zo’n 2500 miljard dollar, het vijfvoudige van de huidige telecomomvang. Voor factorbeleggen kunnen deze wijzigingen ook een grote invloed hebben.

De technologiesector zal van een weging in de MSCI World van 18 procent naar 14 procent gaan. Die van duurzame consumptiegoederen gaat van 12,6 procent naar 10,6 procent. Voor de Amerikaanse en Aziatische indices zijn de gevolgen groter aangezien technologie daar een veel hogere weging kent. 

Waarderingsimpuls

Voordeel van de veranderingen is dat de FNG-aandelen (want exclusief Apple en Amazon) dan tot één sector behoren, wat gegeven de beruchte lettercombinatie in de zienswijze van beleggers waarschijnlijk al het geval was, maar in de trackers niet. Voor een aantal beheerders en analisten zal de nieuwe indeling leiden tot een verandering van hun beleggingsuniversum. Dat kan voor de beoordeling van de waarderingen en winstgroei verschil uitmaken. Telecom kent al jaren een trage groei, lage waarderingen en een hoog dividendrendement. De technologiesector daarentegen groeit met tweecijferige percentages, kent hogere waarderingen en dividenduitkeringen zijn gematigd. De vergelijkingsbasis wordt een andere waarbij oud-telecom een waarderingsimpuls zou kunnen krijgen door nieuwe instromen van geld. De technologiesector daarentegen zou onder druk kunnen komen. 

Vorig jaar becijferde Goldman Sachs dat veel beleggers al overwogen zitten in die sector en de indexaanpassing voor extra verkopen zou kunnen zorgen. Beleggers hebben nog even de tijd om alvast voor te sorteren. Hoewel de sectorverandering in 2016 van beursgenoteerd onroerend goed nauwelijks voor beweging zorgde, lijken deze aangekondigde aanpassingen dus grotere gevolgen te hebben. 

* Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google

Ineke Valke is beleggingsstrateeg en econoom.