Reputatieschade herstelt maar langzaam


Afgelopen kerst verbleef ik met het gezin in Oostenrijk. Na een enerverende afdaling in een sneeuwstorm kwamen wij terecht in een berghut waar wij een tafel deelden met een Belgisch echtpaar uit Londen. Een aantal jaren woonden wij zelf als gezin ook in de Britse hoofdstad, waardoor we al snel in gesprek raakten.

Het Belgische paar sprak graag over de huidige stand van de Britse politiek, maar was minder openhartig over waarom zij zelf in het Verenigd Koninkrijk wonen. Uiteindelijk gaf de man met lichte schaamte toe voor een groot sociaal media bedrijf te werken.

De reactie van de man was herkenbaar voor mij: 10 jaar geleden omhulde ik mijn bekentenis in ‘Investment Banking’ te werken ook met excuses en een flinke dosis zelfspot. De reputatieschade die een industrie kan oplopen door schandalen en mispraktijken, leidt tot een prestigeverlies dat tijd maar moeilijk goed kan maken.

Ook beleggingscategorieën kunnen last hebben van langdurige reputatieschade, en één van die categorieën is asset-backed securities, of ABS. De reputatie van ABS heeft een behoorlijke deuk opgelopen tijdens de kredietcrisis en niet geheel onterecht. De mogelijkheid om kredietrisico te verpakken en door te verkopen heeft ongekende effecten gehad op zowel de financiële industrie als de reële economie. Ook heeft dit uiteindelijk geleid tot de kredietcrisis van 2009.

De rol van ABS in de kredietcrisis werd voornamelijk veroorzaakt door het blinde vertrouwen op de officiële ratings van obligaties, de ongezonde symbiose tussen ‘rating agencies’ en uitgevende partijen, en de gebreken in de modellen die rating-agencies gebruikten om tot waarderingen te komen.

Goede performance

Desalniettemin heeft Europees ABS vanuit kredietoogpunt goed gepresteerd. Van alle ABS-tranches uitgegeven tussen 2000 en 2018, realiseerde nog geen half procent een verlies. En de gerealiseerde en verwachte verliezen zijn voornamelijk geconcentreerd in zogenaamde CDO's (die niet langer bestaan) en Amerikaanse –  door hypotheek gedekte – obligaties.

Tot op heden heeft ABS na de kredietcrisis tot geen enkel verlies geleid. Regelgeving, hogere kwaliteit van de structuren en een voorzichtiger beleid bij het selecteren van de onderliggende leningen, hebben bijgedragen aan een significante afname van de risico’s in vergelijking met de situatie tijdens de kredietcrisis. De introductie van een ‘alignment-of-interest’ heeft mogelijke prikkels voor uitgevende instanties verder ingeperkt: sinds 2011 kunnen Europese beleggers alleen in ABS beleggen als de uitgever zelf minimaal 5% aan het onderpand aanhoudt.

Aantrekkelijk rendement

Europees ABS biedt beleggers toegang tot granulaire, gediversifieerde pools van beleggingen uit de reële economie van hoogwaardige beleggingskwaliteit en liquiditeit. Ook geeft de beleggingscategorie, naast reguliere hypotheken, als een van de weinige beleggingen de mogelijkheid om direct consumenten-gerelateerd te investeren. Dit brengt diversificatievoordelen mee voor vastrentende portefeuilles die van oudsher meer blootgesteld zijn aan overheids- en bedrijfsrisico's. Bovendien is het rendement nog steeds aantrekkelijk ten opzichte van andere Europese vastrentende beleggingen.

Op die tweede kerstdag in die berghut in Oostenrijk, vertelde ik deze Belgische ‘social media’ executive dus dat ik zelf voor een grote Amerikaanse bank had gewerkt. Hij pauzeerde even, keek mij aandachtig aan en vroeg; “Toch niet in ABS, hè?”. Reputatieschade herstelt maar langzaam.

Jeroen Wilbrink werkt bij NN Investment Partners op de afdeling Integrated Clients Solutions.