Spannend 2018


Gaat 2018 het derde jaar op rij zijn waarin opkomende aandelenmarkten beter presteren dan ontwikkelde markten? Waarschijnlijk wel.

Groeivooruitzichten zijn goed genoeg en risico’s lijken beheersbaar. Het belangrijkste thema is het aantrekken van de kredietgroei bijna overal in de opkomende wereld, waardoor zowel de consumptie als de investeringen na jaren van krimp de weg naar boven hebben gevonden. Risico’s zijn er altijd, maar die lijken nu vooral landenspecifiek en daardoor niet onoverkomelijk voor de opkomende wereld als geheel. 

2016 was het jaar van de ommekeer in opkomende markten, na vijf jaar underperformance, door een forse groeivertraging, kapitaaluitstroom en zorgen over het Chinese financiële systeem. Aan het eind van 2016 gooide de verkiezing van Donald Trump flink wat roet in het eten, maar de angst voor Amerikaans protectionisme hield niet lang aan. 2017 zal vooral bijblijven als het jaar van de sterke wereldhandelsgroei, de bevestiging van de nieuwe koers van de Chinese beleidsmakers in de richting van een evenwichtiger groeimodel met een lagere afhankelijkheid van krediet, en – heel belangrijk – van de aantrekkende kredietgroei in de rest van de opkomende wereld.

Net als 2016 eindigt ook dit jaar wat in mineur. Door de (milde) correctie van Chinese Internetaandelen en oplopende renteverwachtingen in de VS hebben opkomende markten een derde deel van hun outperformance van dit jaar weer moeten prijsgeven.

2018 zal wel wat onzeker beginnen, gezien de nervositeit in de IT sector – 30 procent van de MSCI Emerging Markets index bestaat uit IT-aandelen tegenwoordig – en de toegenomen zorgen over het Amerikaanse rentebeleid. Dit zijn toch vooral korte-termijnproblemen. Uiteindelijk draait het om de groeivooruitzichten voor de langere termijn en die zijn goed. En de Fed zal de rente blijven verhogen, maar waarschijnlijk niet met veel meer dan nu al is ingeprijsd.

Dit zou betekenen dat de positieve trend van opkomende aandelenmarkten aanhoudt. De wereldhandelsgroei is erg sterk momenteel en laat nog geen tekenen van zwakte zien. Dit is altijd een belangrijke steun in de rug voor opkomende markten. Tegelijkertijd zorgt de oplopende kredietgroei ervoor dat in de meeste opkomende markten de consumptie- en investeringsgroei weer aantrekt. Sinds 2011 was dit niet gebeurd.

Voorlopig lijken de belangrijkste risico’s niet langer te liggen bij het Amerikaanse rentebeleid of de Chinese financiële sector. Dit was wel het geval in de jaren voor 2016. Nu moet een belegger in opkomende markten vooral een scherp oog houden op de verkiezingen in Mexico (juli) en Brazilië (oktober), de richtingenstrijd in de Zuid-Afrikaanse politiek en de eerste tekenen van stress in de oververhitte economie van Turkije. Voor deze vier landen wordt het komende jaar spannend en waarschijnlijk beslissend voor een langere periode. Het laveren tussen risico’s en kansen in deze landen wordt de grootste uitdaging voor 2018.

Maarten-Jan Bakkum is senior strateeg emerging markets bij NN Investment Partners.