De Brexit kijken


Bent u ook zo moe van die Brexit? De meeste Engelsen hebben er in ieder geval genoeg van: beu van de strijd en politieke spelletjes. Ze willen dat het voorbij is, zodat ze verder kunnen met hun leven.

Maar niet allemaal, in Nederland is er donderdag 31 oktober om 10:00 uur een evenement georganiseerd op het strand Wijk aan Zee. ‘Gezellig op het strand de Brexit kijken’, wordt het genoemd. Het schijnt dat al 5000 mensen zich hebben aangemeld, hoorde ik in mijn auto vanmorgen op Radio 2, onderweg naar kantoor.

Met Hollandse chips, Franse wijn en Duits bier in een strandstoel kijkend richting Groot-Brittannië wanneer het de bewuste morgen ontwaakt. Met verrekijkers eventuele Europavaarders spotten en bij voldoende belangstelling zal er zelfs een band gaan optreden. Die dag is het ook nog Halloween, dus een aantal zullen ook nog ‘passend’ gekleed ten tonele verschijnen, denk ik zo maar. Het is allemaal te lezen op de Facebook-pagina van de organisatie.

Met een lichte afschuw van deze festiviteit vraag ik mij af of die dag wel zo’n pretje zal worden. Huidige premier Boris Johnson heeft de belofte gedaan met of zonder deal de EU op 31 oktober a.s. te verlaten. Hij weigert zelfs uit te sluiten dat hij het parlement zal schorsen om de Brexit erdoorheen te krijgen.

Volgens Britse krant The Sunday Times zal het Verenigd Koninkrijk na een ‘no deal-Brexit’ te maken krijgen met grote tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. Verstoringen in havens zouden maanden kunnen duren totdat de doorstroom verbetert. Trucks bij de Franse douane kunnen in die periode een vertraging van een aantal dagen oplopen.

De Britse overheid denkt ook dat een harde grens tussen de Britse provincie van Noord-Ierland en de Ierse Republiek waarschijnlijk zal zijn. Dit omdat de huidige plannen om wijdverspreide controles te vermijden, niet kunnen worden gehandhaafd.

Het is te hopen dat de zogeheten ‘backstop’ opnieuw kan worden onderhandeld. Er wordt gesproken over een mogelijke handelsovereenovereenkomst die de noodzaak van controles en checks langs de Ierse grens zou kunnen vervangen. De EU heeft juist gezegd dat de backstop nodig is als een permanente garantie en dat er niet over kan worden gepingeld.

Ultimo oktober staat hoe dan ook over ruim twee maanden voor de deur en met de kennis van nu weten we niet of een no-deal veel economische schade gaat veroorzaken of dat, achteraf beschouwd, het een hoop bangmakerij was.

O ja, ik hoop dat het met Halloween flink ‘spookt’ in Wijk aan Zee.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds, het fondsenlabel van OHV Institutional Asset Management