Gratis beurshandel


“Jetzt geht’s los” ofwel “Daar gaan we”, is een kreet van Duitse broker Flatex, een nieuwe speler op de Nederlandse markt. Beleggen zonder transactiekosten, hoe mooi kan het zijn?

Flatex is een dochterbedrijf van Fintech Group, genoteerd op Duitse beurs Xetra met een beurswaarde van €370 miljoen. De broker heeft een marktaandeel van zo’n 50 procent in Oostenrijk en ongeveer een kwart van de markt in Duitsland.

De belofte van gratis transacties klinkt leuk, maar wat is dan hun verdienmodel?

Enerzijds kan het bedrijf naar eigen zeggen het gebrek aan handelsinkomsten compenseren door commissie die ze ontvangt van aanbieders van financiële producten. In Duitsland geldt er namelijk geen provisieverbod.

Anderzijds verdient Flatex aan het Duitse handelsplatform Tradegate, waarop de orderstroom verwerkt wordt. Voor elke uitgevoerde order krijgen ze een compensatie.

Het is de bedoeling dat men aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, trackers, turbo’s en zogeheten cfd’s kan kopen en verkopen op een gratis beleggingsrekening. Later dit jaar zou het ook mogelijk moeten zijn om opties en futures te verhandelen.

En er komen er nog meer. Ook het Nederlandse Bux komt deze zomer met een nieuwe app met de naam Bux Stocks. Bux wil zich onderscheiden van andere aanbieders door beleggen aan te bieden via een app. Hiervoor heeft Bux een AFM-vergunning, maar (nog) geen bindende Kifid-registratie.

Ik kan me voorstellen dat DeGiro of Binck niet echt zitten wachten op gratis brokers in de Nederlandse markt die profiteren van andere regelgeving. Ook de AFM zal zich achter de oren krabben met de provisie-constructies van buitenlandse partijen. Bovendien werken veel van deze spelers met cfd’s. Het blijkt dat ruwweg 75 procent van de cfd-beleggers verlies lijdt op deze handel.

Als belegger moet u ook goed letten op de liquiditeit bij soortgelijke platforms. Het is raadzaam om met limietprijzen te werken en niet zo maar bestens een order uit te voeren.

Andere manieren om toch geld aan de belegger te verdienen is door aanvullende diensten aan te bieden. Betaalde producten zoals vermogensbeheer of beleggingsadvies, analyses en realtime-koersen zijn een potentie voor compensatie.

Met het aanbieden van gratis beleggen wordt het verdienmodel van de financiële dienstverlener naar de keerzijde verlegd. Dit is naar mijn mening niet in lijn met de regelgeving van MiFID II om beleggers beter te beschermen en meer transparantie te verschaffen.

Beleggen zonder transactiekosten kan interessant zijn, maar blijf waakzaam. Anders moet u als belegger alsnog leergeld betalen voor gratis beurshandel.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds, het fondsenlabel van OHV Institutional Asset Management