Handelsdynamiek


Ondanks de verwachting dat MiFID II de handel in effecten terug zou brengen naar de beurs, vindt veel volume over-the-counter plaats. De intentie van MiFID II heeft zich (nog) niet vertaald naar de voordelen waar de industrie naar op zoek was.

De financiële wereld is altijd aan verandering onderhevig door evolutie in doelmatigheid en dat geldt zeker voor de handel in effecten. Toen ik begin jaren negentig op de Effectenbeurs bij hoekmansbedrijf AOT in dienst trad, gebeurde de handel in effecten nog fysiek. Die handel werd destijds traditioneel ingeluid met een ferme slag op de gong door baron van Ittersum, de toenmalige voorzitter van de Vereniging voor de Effectenhandel.

Op Beursplein 5 kwam vraag en aanbod bij elkaar in bijvoorbeeld ‘de oliehoek’, waar ik werkzaam was. Door middel van overeenstemming van notering met andere hoekmannen die in hetzelfde fonds waren toegewezen, kwam een koers in Royal Dutch Shell tot stand.

In 1994 kwam er een nieuw handelssysteem waarbij volledig geautomatiseerde beeldschermenhandel werd geïntroduceerd. Hierbij was per beursfonds nog maar één zogeheten specialist die de notering verzorgde. Deze transformatie zorgde ervoor dat er veel sneller en meer handel mogelijk was.

Na een roerige geschiedenis met een aantal handelssysteem- en naamswijzigingen en voormalig Amerikaans partnerschap als NYSE en Intercontinetal Exchange, staat het huidige Euronext voor nieuwe uitdagingen.

Zo vecht Euronext met schermenbeurs Nasdaq om de overname van de beurs van Oslo. In de zomer van dit jaar komt de beursmaatschappij met nieuwe financiële doelen en een geactualiseerde strategie. Ik ben zeer benieuwd naar het beleidsplan, want op het gebied van de handel gebeurt er van alles en ook de concurrentie zit niet stil.

Request for Quote

London Stock Exchange introduceert in het najaar een pan-Europees systeem voor een zogenoemde request for quote (RFQ) inzake blockliquiditeit in aandelen, waarbij de nadruk wordt gelegd op uitbreiding van de wijze van handelen in ETF’s en de minder liquide activaklassen, zoals vastrentende waarden.

Volgens Brian Schwieger, hoofd aandelen wereldwijd van LSE, willen ze het proces automatiseren, zodat de RFQ automatisch overeenkomt met de beste prijs, waardoor deze verenigbaar wordt met elektronische handel. Er is blijkbaar veel interesse van diverse handelspartijen voor gebruik van het RFQ-proces. RFQ is een stuk goedkoper voor een propfirm dan om bijvoorbeeld een Systematische Internaliser (SI) te worden. Een SI handelt voor eigen rekening door orders van cliënten buiten een gereglementeerde markt uit te voeren.

Eerder vorig jaar lanceerde broker Instinet een RFQ-model in Europese aandelen met Blockmatch MTF en ook andere platforms als Tradeweb kijken naar nieuwe mogelijkheden van hun businessmodel.

De toekomst

Met andere woorden, er gebeurt heel veel op het vlak van handelsmethodiek en gerelateerde regulering, maar het is misschien nog te vroeg om te concluderen welk systeem de meeste toegevoegde waarde voor de uiteindelijke eindbelegger heeft.

Om zich als beursuitbater ook in de toekomst te handhaven en de handel naar zich toe te trekken zal voor Euronext een ware challenge worden. Met kostenverlagingen alleen kunnen ze in mijn optiek die strijd niet winnen. Over een paar maanden weten we meer.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds, het fondsenlabel van OHV Institutional Asset Management.