Meer dan een markt


Meer dan een markt. Zo noemt geestelijk vader van de Long Term Stock Exchange (LTSE), entrepreneur Eric Ries uit de VS, de nieuwe beurs voor snelgroeiende hightechbedrijven. LTSE kreeg onlangs groen licht van Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en wordt de veertiende officiële effectenbeurs in het land.

Het idee voor deze nieuwe beurs, welke een vestiging krijgt in San Fransisco, is om techbedrijven de mogelijkheid te geven eenvoudiger aan kapitaal te komen. Hierbij staat innovatie voorop en is gelijk winst maken niet de hoogste prioriteit. Eric Ries is het type persoon dat met een nieuwe invalshoek kijkt naar de oude manier van zakendoen.

Volgens Ries komen techbedrijven nu pas naar de beurs als de snelle groei er al uit is. Afgelopen jaren maken techbedrijven pas een beursgang als ze gemiddeld 12 jaar oud zijn, leert de historie.

Zijn denkbeeld is om de focus van beleggers in én eigenaren van beursgenoteerde bedrijven te verleggen van korte naar lange termijn, zoals de naam van de beurs al ogenschijnlijk doet vermoeden. Hierbij is het creeëren van waarde in de toekomst doorslaggevend, waarbij beide partijen een beetje moeten toegeven. Het management van deze ondernemingen zal meer openheid moeten geven over de bonusstructuur, beleidsplannen en realisatie van doelstellingen. Beleggers zullen hierbij beloond worden met meer stemrecht.

Zijn plan lijkt een beetje op Euronext ACCESS+, een segment binnen de beursuitbater dat zich richt op jonge snelgroeiende ondernemingen en speciaal is ontworpen om dit soort bedrijven een springplank te bieden naar een volwassen markt. LTSE zal daarentegen een volledig geautomatiseerd eletronisch platform exploiteren voor het kopen en verkopen van aandelen.

Werkt het?

De grote vraag is natuurlijk: zal dit concept werken? Nu kiezen tech-bedrijven in de VS veelal voor een notering op schermenbeurs Nasdaq of soms de NYSE. De Nasdaq heeft een marktwaarde van 10.000 miljard dollar. NYSE heeft 2.800 bedrijven genoteerd met een marktwaarde van van maar liefst 28.000 miljard dollar. De LTSE begint bij nul.

Met de komst van deze beurs is er dus een nieuw alternatief. Deze nieuwe beurs lijkt de opvolger van de Pacific Exchange van weleer te worden. Ries verwacht echter dat veel van de bedrijven die kiezen voor een notering op LTSE ook op één van de traditionele beurzen verhandelaar zullen zijn. Hij zou naar eigen zeggen hetzelfde doen als hij CEO zou zijn.

Het moge duidelijk zijn dat bedrijven die een notering krijgen op LTSE passen bij de onverschrokken belegger. Niet elke start-up uit Silicon Valley wordt een groeibriljant. Deze vorm van beleggen lijkt ook wel op een venture capital mogelijkheid voor de kleinere investeerder. Maar ook hier is een duidelijk verband tussen risico en rendement: als je meer rendement wilt proberen te halen, moet je als belegger meer risico kunnen en willen accepteren.

De beurs verwacht dat het klaar is om nieuwe aanvragen te accepteren en later dit jaar, na het voltooien van administratieve en technische stappen, te beginnen met de handel.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds, het fondsenlabel van OHV Institutional Asset Management