Handel met voorkennis?


Sinds een aantal weken circuleren er regelmatig berichten over vermeende fusies en overnames, afkomstig van de website: wallstreetwires.com. De geruchten afkomstig van deze bron missen hun uitwerking in de markt niet, maar de betrouwbaarheid is echter moeilijk in te schatten.

Er zijn meerdere partijen op dit vlak, zoals mergermarket. Deze partij biedt abonnementen aan om op de hoogte te blijven op M&A-gebied. Op de website is te lezen dat ze een wereldwijd netwerk hebben van 300 journalisten en analisten, die met CEO’s en CFO’s van bedrijven praten.

Corbion

Zo was er 22 juni jl. een bericht op WallStreet Wires over Corbion. De koers schoot even omhoog naar 28,35 euro op geruchten dat het voedingsingrediëntenbedrijf adviseurs in de arm zou hebben genomen in reactie op een bod van een private equity-kantoor en een industrieel bedrijf. De partijen zouden 35 euro per aandeel willen bieden, aldus de site.

Een aantal dagen na het gerucht meldde een Nederlandse krant op basis van ingewijden dat Corbion door meerder partijen dit jaar werd ‘bekeken’, maar niet benaderd. Allen besloten geen concreet bod te doen, wat de weblog wel suggereerde. Corbion heeft inmiddels een Amerikaanse zakenbank ingehuurd om zich te verdedigen tegen ongewenste avances.

OCI

Ook was er eind juni een bericht over overnamegeruchten van kunstmestfabrikant OCI op WallStreet Wires. OCI zou zakenbankiers van HSBC hebben ingehuurd, om te helpen met gesprekken. Een bod van een Amerikaanse investeerder zou OCI al naast zich hebben neergelegd. Ook hierop steeg de midkapper intraday tot 20,60 euro. De koers is inmiddels gezakt rond 19 euro. En dan was er 3 juli nog een gerucht op dezelfde beleggersblog, dat digitaal beveiliger Gemalto in de belangstelling stond van Siemens, naast Oracle. Het aandeel had afgelopen dagen een piek bereikt van 56,73 euro en handelt nu rond de 43 euro.

Fake news of inside information?

In deze tijden van internet en social media zijn dit soort ‘datavendors’ niet meer weg te denken uit de financiële wereld. Feit is dat nieuws uit beleggersfora, waar of niet, door mensen wordt aangegrepen om snelle winsten proberen te maken. Is dit ‘fake news’ of ‘inside information’?

Een voorbeeld is de gang van zaken rondom stamcelbedrijf Esperite. Dit bedrijf kwam 31 mei met het bericht dat ze een nieuw financieringsovereenkomst met obligatiehouders Frédéric Amar en Educe Capital had gesloten. Twee dagen daarvoor was de beurskoers al ruim 50 procent opgelopen met flinke omzet. Het was toen gissen wat het achterliggende nieuws was, maar ik voel aan mijn water, dat dit ‘nieuws’ al ergens bekend was.

Het handelen met voorkennis is in Nederland verboden gesteld in artikel 5:56 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Het maakt daarbij niet uit of het tot voordeel of verlies heeft geleid. In de Wet op de Economische Delicten wordt de straf bepaalt voor handelen met voorkennis. De straf kan bestaan uit hechtenis, een geldboete of taakstraf. En het hangt van de ernst van de zaak af welke straf van toepassing is.

Het verspreiden van geruchten of koersmanipulatie is ook strafbaar. Onlangs nog heeft de AFM een bestuurlijke boete van 10.000 euro opgelegd aan de Spaanse vennootschap Lexon Capital voor marktmanipulatie. Lexon had de beurskoersen beïnvloed van vastgoedfonds NSI, bouwbedrijf Heijmans, BE Semiconductor Industries (Besi) en staalproducent Aperam. In beginsel geldt voor deze overtreding een basisbedrag van 2 miljoen euro, maar de boete wordt opgelegd naar draagkracht.

Internetpagina’s zoals WallStreet Wires publiceren ‘nieuws’ op het internet en de lezer of abonnee probeert er zijn voordeel mee te doen. Of deze informatie juist is of niet, het kwaad is al geschied. De hamvraag is of hier iemand schuldig is aan een strafbaar feit.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh, het fondsenlabel van OHV Vermogensbeheer