Rally kan maanden aanhouden


Deze maand een stukje huis-tuin-en-keuken technische analyse. De mooie rally vanaf 9 maart heeft ervoor gezorgd dat de meeste aandelenindices al hebben afgerekend met hun middellange termijn dalende trendlijn. In de daggrafieken zijn mooie en vooral sterke uptrends te zien.

Het is erg hard gegaan en het zou mij dan ook niet verbazen als her en der wat winstnemingen de kop op steken. Dit biedt direct weer nieuwe instapkansen. Voorlopig blijft het adagium ‘koop op zwakte’. ‘This rally still has legs’, zouden de Amerikanen zeggen.

Valse uitbraak
Om een idee te krijgen van de potentie van de rally neem ik u mee naar de maandgrafiek van de AEX. Binnen de lange termijn neergaande trend bevinden wij ons helemaal aan de onderkant van het trendkanaal. Tevens valt op dat de index in maart onder de bodem van 2003 is gedoken, maar daar uiteindelijk boven is gesloten.

Daarmee was dit blijkbaar een valse uitbraak en het begin van een potentieel omkeerpatroon. Als april een positieve maand blijft – en daar ziet het wel naar uit – wordt het omkeerpatroon van maart bevestigd en kunnen we verder omhoog de komende maanden.

grafiek

Slechts één countertrend beweging
Verder valt op dat in de neergaande trend slechts één keer sprake is geweest van een countertrend beweging. Nu precies één jaar geleden, in de grafiek aangegeven met punt 2. Vervolgens is een lange en constante daling ingezet naar punt 3, wat samenvalt met de bodem van 2003.

Na zo’n steile beweging is het onaannemelijk dat de belangrijke steun van maart 2003 bij de eerste test zal sneuvelen. Een countertrend beweging richting maximaal punt 4 lijkt voor de hand te liggen.

Ruimte voor herstel
De maandgrafiek geeft ruimte voor een langdurige stijging zonder dat de neergaande trend in gevaar komt. Wij zouden zelfs tot begin 2010 kunnen stijgen, voordat de bovenste neergaande trendlijn wordt bereikt.

Dan wordt het spannend: gaan we de lange termijn neergaande trend verlaten of blijven we binnen het trendkanaal om vervolgens de laatste en allesvernietigende fase van de bearmarket in te zetten. Deze laatste beweging richting punt 5 in de grafiek kan de AEX zelfs tot onder de 100 punten brengen. Laten we hopen dat het niet zover zal komen.

Duivels dilemma
Hoe nu om te gaan met dit lange termijn plaatje? In dit scenario hebben zowel de bulls als de bears gelijk. De bulls in eerste plaats omdat er ruimte is voor een stevige rit omhoog.

De bears kunnen uiteindelijk gelijk krijgen, maar vasthouden aan het idee van een bearmarket rally en niet meedoen kost uiteindelijk performance. Een haast duivels dilemma, dat eens temeer illustreert dat gedegen fundamentele analyse niet direct tot resultaat hoeft te leiden.

Overigens is een bearmarket rally pas een echte bearmarket rally als tegen het einde van de beweging de sceptici er toch in gaan geloven en meegezogen worden in het staartje de rally. Daarvoor moet de rally wel substantieel zijn en geruime tijd duren. De laatste instappers zullen vervolgens weer de eerste zijn om eruit te stappen om daarmee de index de eerste zet naar beneden te geven.

Fundamenteel bekeken
Fundamenteel valt er wat te zeggen voor het laatste scenario. Er zijn duidelijke macro-economische signalen dat de afzwakking van de wereldeconomie minder snel gaat. Veel banken verrassen met beter dan verwachte eerste kwartaal resultaten.

Laten we voor het gemak de kwaliteit van deze cijfers maar even in het midden laten, want dat is een discussie op zich. Daarbij is de verwachting dat de omvangrijke stimuleringsprogramma’s in het tweede halfjaar hun effect beginnen te sorteren. En zelfs de huizenmarkt in de VS lijkt enigszins te stabiliseren. Goed voor wat meer vertrouwen en dus stijgende koersen. En alleen die stijgende koersen zullen al nieuwe beleggers naar de markt lokken.

Ergste crisis in 80 jaar
Maar denken wij nu echt dat we hiermee de ergste crisis in tachtig jaar achter ons hebben gelaten? De werkloosheid begint nu pas goed op te lopen. In de VS met een tempo van meer dan 600.000 per maand! Ook in Europa en hier in Nederland zal de werkloosheid nog fors toenemen en diepe sporen nalaten in het consumentenvertrouwen en de bestedingen.

In de VS hebben 8 miljoen huishoudens een negatief eigen vermogen. De noodzaak tot sparen is dus levensgroot en dat zullen de Amerikanen dan ook doen. Elke gespaarde dollar is een dollar die niet in de economie terecht komt. Uiteindelijk zal de consument weer moeten gaan besteden om van een duurzaam herstel te kunnen spreken.

Voorlopig zullen de bestedingen echter alleen maar minder worden. Op een zeker moment zal de realiteitszin echter weer terugkeren, waardoor een flinke beweging omlaag voor de beurzen niet ondenkbaar is. Maar tot die tijd kan er vrolijk met de bulls worden meegefeest.

Prosper van Zanten is Sales Director Benelux van de Britse vermogensbeheerder Threadneedle. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel.

De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Prosper van Zanten is Sales Director Benelux van de Britse vermogensbeheerder Threadneedle.