Passief is het nieuwe actief


Nog niet zo heel lang geleden bestonden er maar twee soorten beleggingsfondsen: actieve stockpickers en passieve indexvolgers.

De ‘actieven’ namen risico en selecteerden individuele aandelen om zo de markt te verslaan. De ‘passieven’ spreidden hun risico’s over een mandje van aandelen door een index te volgen.

Op z’n best deden zij het net zo goed als de markt. Geen wonder dat de grootbanken hun cliënten adviseerden om in actieve beleggingsfondsen te stappen; iedereen wilde toch het beste resultaat? Toevallig hadden deze banken ook een mooi aanbod van (eigen) beleggingsfondsen. Dat kwam mooi uit.

Maar naarmate de jaren vorderden, ontdekten steeds meer beleggers dat de ‘actieven’ de beloofde outperfomance niet altijd waarmaakten.

Actief vs passief
Ook ontdekten zij dat het eindresultaat bovendien verminderd werd door de kosten die voor het fondsbeheer werden gerekend.

En dat die kosten eigenlijk best hoog waren, zeker in vergelijking met de opbrengsten! Want geregeld versloeg de markt de actieven, in plaats van andersom. Wat nu te doen? Dan toch maar ‘passief’ beleggen? Maar dat klinkt zo….passief.

Gelukkig heeft de wereld niet stilgestaan, sterker nog: de komst van ETF’s heeft het onderscheid tussen actief en passief doen vervagen.

Want wat is er eigenlijk nog ‘actief’ aan een beleggingsfonds dat dicht tegen de index aan blijft zitten? En wat is er passief aan indexvolgen, als je met ETF’s op elk moment van de dag in willekeurig welke markt kan investeren?

Marketpicking
‘Passief’ investeren betekent tegenwoordig ‘marketpicking’ of ‘sectorpicking’. Voor elke denkbare markt kan er een index worden gemaakt, waarin je vervolgens kan investeren middels een ETF.

Dus als je gelooft in het lange termijn potentieel van windenergie, koop je nu een ETF die wereldwijd in schone energie investeert, of in geval van de toekomst van ‘water’ als thema, een Water ETF.

Maar ook als je een ‘ ritje’ wilt maken op de AEX, kan je ’s ochtends een ETF kopen, die je een paar dagen later weer verkoopt, of zelfs de dezelfde dag, hoewel een langere beleggingshorizon voor menig belegger verstandiger is.

Actief, maar goedkoper
De mogelijkheden van indexvolgen zijn eindeloos en in zeker opzicht kun je ‘passief’ beleggen beschouwen als stockpicking, maar dan met een mandje aandelen tegelijk.

Kortom: Passief is het nieuwe actief, maar tegen lagere kosten. Wat niet impliceert dat het passief óf actief is, maar eerder passief én actief in plaats van alleen actief, bijvoorbeeld door middel van een zogenaamde 'core-satellite' portefeuille structuur. Maar daarover een andere keer meer.

Roel Thijssen is werkzaam voor Barclays Global Investors; hij is Client Director strategische pensioenfonds relaties en hoofd Financiele Instellingen & iShares, Benelux. Hij schrijft deze bijdrage op persoonlijke titel.