Beginnen met roken?


Waar hopelijk velen op dit moment hun eerste week zonder sigaretten achter zich hebben liggen, leek het China National Tabacco juist een goed moment om naar de beurs gaan.

Het bedrijf wil met de beursgang later dit jaar 100 miljoen dollar ophalen. Zij gokken waarschijnlijk op degenen onder ons die na zowel "Stoptober" als 1 januari niet (meer) rookvrij zijn.

Een opvallende keuze dunkt mij, in een wereld die zich steeds meer lijkt te verzetten tegen roken en rokers en zelfs streeft naar een rookvrije generatie. Welke investeerder neemt de gok om in 2019 geld te steken in de tabaksindustrie? Ik ben benieuwd hoe dit past in de groene en duurzame trend van de afgelopen jaren.

Uitlegparagrafen

Verschillende vermogensbeheerders gaven eerder al actief aan niet meer in tabak te beleggen. Halverwege 2018 werd ook de Stewardship Code vastgesteld, die pensioenfondsen, levensverzekeraars en vermogensbeheerders verplicht hun aandeelhouderschap betrokken en verantwoord vorm te geven. In combinatie met de langetermijnwaardecreatie die door de nieuwe Corporate Governance Code is ingegeven, lijkt dit lastig te rijmen met een investering in de tabaksindustrie. Ik zie de uitlegparagrafen in het jaarverslag met plezier tegemoet.

Ook staatssecretaris van Financiën Snel heeft voor 2019 goede voornemens. Het fiscale imago van Nederland en daarmee ons vestigingsklimaat staat op het spel. De mislukte afschaffing van de dividendbelasting kan niemand zijn ontgaan en recente onthullingen over ondoorzichtige afspraken met de Nederlandse fiscus worden door het buitenland graag onder een vergrootglas gelegd.

Top-21 vakantielanden

Nederland als belastingparadijs, van die gedachte en dat imago moeten we zo snel mogelijk af. Maar jaagt dat dan niet alle multinationals weg, recht in de handen van andere paradijselijke oorden met een zonniger klimaat? Wat handig voor hen dat de staatsecretaris vlak voor het einde van 2018 een lijst opstelde met alternatieve paradijzen, een soort top-21 vakantielanden.

Gelukkig mengen ook anderen zich in het debat, zoals VNO-NCW. In plaats van oppoetsen van wat bevuild is, pleit zij voor het onderzoeken van andere factoren die invloed hebben op ons vestigingsklimaat en de perceptie daarvan. Rondom de discussie over afschaffing van de dividendbelasting bleek al dat voor veel van de bevraagde ondernemingen eventuele dividendbelasting niet van doorslaggevende invloed was bij het maken van een keuze voor een vestigingsland.

Welke factoren spelen verder nog een rol en hoe kunnen we die benadrukken of verbeteren? Het steeds flexibeler wordende vennootschapsrecht, onze kenniseconomie, beiden perfect in staat om te faciliteren wat over de landgrenzen veelal een stuk moeizamer gaat. Laten we daar onze focus leggen, het positief benaderen en er niet uitsluitend een fiscale discussie van maken. Misschien hebben we op het moment internationaal gezien daarvoor toch niet de beste kaarten in handen.

Dat lijkt mij een goed voornemen, beter dan beginnen met roken.

Vincent van Kampen is kandidaat-notaris bij Stibbe en lid van hun Investment Management Group.