Kinderarbeid


Kinderarbeid is in de meeste landen verboden, dat hoef ik u niet te vertellen. Wat waarschijnlijk wel aan uw aandacht is ontsnapt, is dat Nederland een nieuwe wet rijker is tegen kinderarbeid.

Een wet die misschien niet direct op u van toepassing is - misschien indirect wel - maar volgens mij vooral een bredere trend weergeeft. Een trend waarbij het lijkt alsof winst maken in het verdomhoekje wordt geduwd ten faveure van meer filantropische doelen.

Al geruime tijd komen allerlei initiatieven op om bij het ondernemen en investeren ook andere aspecten mee te laten wegen dan alleen de ROIC. Aanvankelijk noemden we dat CSR (corporate social responsibility). Dat containerbegrip bleek toch niet ruim genoeg en inmiddels wordt veelal gesproken over ESG-factoren (environmental, social and (corporate) governance). Deze nieuwe term is natuurlijk met name gedreven vanuit de recente ontwikkelingen en doelstellingen op het gebied van milieu en duurzaamheid.

Illustratief is de nieuwe obligatie die de Nederlandse Staat eind vorige maand uitgaf: een ‘donkergroene’ obligatie waarvoor in no-time bijna 6 miljard euro werd opgehaald. Nederland is niet de eerste die een dergelijke obligatie uitgeeft – Frankrijk, België en Ierland gingen ons al voor - maar het betreft wel de eerste met een triple-A rating. Ondanks dat de gebruikelijke korting voor dergelijke obligaties beperkt bleef, werd ruim drie en half keer overschreven, onder anderen door grote institutionele beleggers en vermogensbeheerders. Zij maken dankbaar gebruik van de staatsobligatie om hun eigen groene doelstellingen in te kleuren.

Een nieuw aspect waar we nu rekening mee moeten houden is kinderarbeid. Ondernemingen die producten of diensten verkopen aan Nederlandse eindgebruikers dienen een verklaring af te leggen over de manier waarop zij tegengaan dat hun producten en/of diensten met behulp van kinderarbeid tot stand komen, “zodat consumenten deze met een gerust hart kunnen kopen”. De reikwijdte van deze nieuwe verplichting is natuurlijk niet beperkt tot Nederland maar eerder mondiaal, nu kinderarbeid in Nederland sowieso verboden is.

De doelstelling is overduidelijk: het wereldwijd terugdringen van kinderarbeid. Hoe ga je als Nederlandse ondernemer na of een van jouw (indirecte) leveranciers gebruik maakt van kinderen voor de totstandkoming van jouw producten? Ga er maar eens aan staan! Zelf word ik gek van de constante stroom aan verzoeken om vragenlijsten in te vullen, ik neem aan dat dit voor uw leveranciers niet anders is.

Laat duidelijk zijn dat ik geen voorstander ben van kinderarbeid. Allerminst. Ik zie dit alleen wel weer als een nieuwe punt op het afvinklijstje waaraan ondernemingen moeten voldoen om de beste van de klas te zijn. Daarbij lijkt de ondergrens steeds hoger te worden gelegd. En hoe lang is het geleden dat in Nederland kinderen werden geacht bij te dragen aan het gezinsinkomen? Ik hoorde het laatst toevallig een nieuwe CEO nog zeggen toen hij het stokje overgedragen kreeg, maar dat besef lijkt bij de meesten van ons vervaagd.

Misschien komt eens de constatering dat we zijn doorgeslagen en krijgen we een initiatiefwet waardoor het voor ondernemers weer salonfähig wordt zich te richten op het maken van winst. Misschien komt er een groep beleggers die primair rendement op hun inleg wil. Dan is de cirkel rond.

Vincent van Kampen is kandidaat-notaris bij Stibbe en lid van hun Investment Management Group.