Bankierseet


Dezer dagen werd weer eens duidelijk hoe consistent en vasthoudend onze vastgoedsector is: na de vastgoedfraude, de mega-rechtzaak en een heus theaterstuk deed ook SNS nog eens een duit in het zakje (grapje).

Totale transparantie, daar werken we allemaal aan en we zouden er gewoon dankbaar voor moeten zijn.

Daarom dacht ik ook maar eens mijn bijdrage aan die totale transparantie te moeten leveren. Nadat we op verzoek van de grootbanken sinds 1 november kickbackvrije fondsen hebben gecreëerd, vroeg u zich natuurlijk meteen af, hoe die kickback daarvoor in elkaar stak?

Wel, dat is heel eenvoudig, daar had ik helemaal geen enkele mental coach bij nodig. Elke keer als u als klant in ons fonds wilde beleggen, kreeg ik gewoon 1 procent van uw inleg, op mijn rekening bij de Cayman Islands. Heerlijk weertje daar trouwens, moet u ook eens gaan kijken.

Voor me, myself and I

En om die naam van High Income nog wat meer eer aan te doen, vond ik een vergoeding van 10 procent van het dividend, voor me, myself and I, ook best wel gerechtvaardigd. Ten opzichte van de woekerpolissen, inclusief die van die beroemde bankier uit Wognum, valt dit trouwens nog reuze mee, hoor.

Natuurlijk komt zoiets een keertje uit en daarom kun je er maar beter zelf over beginnen, dan klaagt u tenminste niet zo. Mesten we ons niet een beetje te vet, zou u zeggen? Tja, daar heeft u een punt en daarbij is al dat kantoorwerk al niet zo gezond.

Bovendien krijgen we straks ook nog die bankierseed, of beter bankierseet. Alsof onze eindeloze diners op kosten van onze beleggingsfondsen al niet lang genoeg duren. Het moeilijke van zo’n bankierseet is, dat je moet beloven niet met volle mond te praten. Terwijl iedereen de mond al vol heeft van eten in het belang van de klant, als adviseur, als vermogensbeheerder, noem maar op. Ik vind dat best ingewikkeld.

Zondagsschool

Vroeger leerde je gewoon op de zondagsschool wat goed en kwaad was. Tegenwoordig lukt dat niet meer en moeten we iets gaan beloven wat velen van ons blijkbaar helemaal niet snappen. Of het nu de vastgoedeet, de verzekeringseet of de bankierseet zal zijn, als het ergens vroeg in je jeugd waarschijnlijk aan iets essentieels ontbroken heeft, dan helpt er geen hemeltje lief meer aan. Dan, zoals van Randwijk ooit schreef, dan dooft het licht.

Misschien is dit de straf voor de ver voortgeschreden secularisatie in ons land, voor het verdwijnen van hel en verdoemenis. Als we onze klanten en onszelf echt een dienst zouden willen bewijzen, misschien dan maar het beste met een zondagmorgendienst. Die verslaat de bankierseet met gemak, vermoed ik.

Wouter Weijand is fondsmanager bij BNP Paribas Investment Partners.