Boetedoening


Je staat bij de uitcheckbalie van je hotel in Tokio. De vakantie was geweldig geweest en nu moest je nog even afrekenen. De huurauto had echter al beslag gelegd op een deel van je creditcardtegoed en nu stond je dus droog.

Geen man overboord, een telefoontje naar je trouwe bank in Nederland deed je uit je lijden verlossen. ABN Amro was zo galant je limiet even op te schroeven en zo kon je weer verder. Dat waren nog eens tijden, waarbij de klant centraal stond!

Inmiddels is er sprake van voortschrijdend inzicht. Nu noemen we dat gedrag van de bank schandalig, echt heel erg! Zomaar even de kredietlimiet verhogen en daar een flinke rente op verdienen, dat mag echt niet van toezichthouder AFM.

Er waren ook klanten, die zich aangespoord voelden door Mark Rutte’s oproep voor meer consumptieve bestedingen en er een pannenset van kochten. Verschrikkelijk!

U ziet, ons land ontspoort totaal. De ministerraad is onder leiding van Gerrit Zalm met spoed bijeengekomen.

Boetedoening

De conclusies waren niet mals en de maatregelen logen er niet om. Allereerst moest de bank en haar creditcard-organisatie publiekelijk door het stof. Die lieve directeur met z’n voorliefde voor moestuintjes kon met zijn ‘mea culpa’ de miljoenenboete van de AFM wellicht nog iets omlaag kletsen.

Verder moest het voltallige personeel natuurlijk wel een offer brengen. Het kerstpakket, tja, dat moest sneuvelen. De echte kerstgedachte leert ons dat je beter iemand in de kou kunt laten staan, aan het andere eind van de wereld.

Alle herbergen waren vol en bleven ook voor jou gesloten. Een stal en een kribbe, dat is wat er voor de klant nog over blijft. Op meer krediet behoeft hij, noch die vriendelijke bankmedewerker, niet te rekenen.

Wouter Weijand is Chief Investment Officer bij Providence Capital.