De verwatering van Engeland


Het zit de Engelsen ook niet mee. Hebben ze net de grootste verwatering uit hun bankgeschiedenis meegemaakt, loopt ook hun land nog onder.

Bovendien staat hun economie al veel langer onder water dan elders het geval is. En het tranendal van de verwatering is nog niet over. Niet alleen de weersverwachting blijft slecht.

Claimemissie
Met de claimemissie van RBS gaat het overheidsbelang richting 84 procent en de nieuwste emissie van Lloyds maakt deze instelling ook steeds meer een staatsbank.

Wie houdt het droog bij dit soort cijfers? Opvallend genoeg is dat de particuliere huizenmarkt. Misschien lopen de huizen onder, maar de prijzen blijven fier overeind.

Bij gebrek aan aanbod, zo wordt gezegd, worden oude hoogtepunten soms al dicht genaderd. En dat nog wel tegen de Europese trend in.

Wassende staatsschuld
Maar gelukkig wist een onderzoeksinstituut direct te melden dat er volgende jaar wel weer 20-25 procent van de prijzen afmoet, om de markt in lijn te brengen met haar fundamentals. Als water, dat vanzelf het laagste punt opzoekt… Kijk, daar kan je weer op bouwen.

Engeland heeft trouwens ook alle reden om haar geld aan andere dingen uit te geven. Zo is er een begrotingstekort en een snel wassende staatsschuld, waarin zij maar in weinig landen haar gelijke vindt.

Staat bij ons de teller inmiddels bij 30 miljard voor een deelname in ABN AMRO en ASR, in Engeland passeerde men met Northern Rock, RBS en Lloyds al vlot de grens van 100 miljard euro.

En langzamerhand zal ook van de burger een bijdrage in deze "belegging" worden gevraagd. Want daarvoor zijn de tekorten immers te groot en niet langer houdbaar.

Wie gaat het betalen?
En overal waar regeringen hebben ingegrepen, vertelt men de burger, dat men over 3-4 jaar al die banken weer gaat verkopen, maar aan wie eigenlijk?

Wie gaat die werkelijk enorme bedragen ophoesten om de staatsschuld naar draaglijker niveaus terug te brengen?

Pensioenfondsen zullen slechts een deel van deze "last" op zich kunnen nemen. Ik voorspel de terugkeer van het Volksaandeel, waarbij particulieren tegen een forse korting zullen worden aangemoedigd de (vaak overvolle) spaarpotten te legen.

Burger betaalt - altijd
Natuurlijk, men was als belastingbetaler allang eigenaar, maar nu wordt het nog iets duidelijker. De burger betaalt, altijd, maar krijgt er straks wellicht iets concreets voor terug: een smakelijk dividend, mag ik hopen.

Misschien moeten we wel iets geduldiger zijn dan 3-4 jaar. Eerst moeten de banken zijn gestopt met water maken en deze kredietcyclus goed zien door te komen.

Pas als er weer enkele jaren mooie winsten zijn getoond en de balansen zijn gerepareerd,  kan de overheid zich terugtrekken. Reken op een paar jaar langer verhoogde dijkbewaking.

Wouter Weijand is fondsmanager van het BNP Paribas Global High Income Equity Fund.