To hedge or not to be hedged


Valuta's maken vaak onverwachte bewegingen. Begrijpelijk dat het afdekken van valuta's naar de euro bij zowel beleggingsfondsen als pensioenfondsen een flinke vlucht onderging.

Allerlei vormen van aandelen en obligatie-exposures, dat wilden we, maar wel even graag in euro, dank u wel.

Totdat blijkt dat de munt, waar we alles naar toe afdekken, de euro zelf dus, een risico werd.

Dan rijst de terechte vraag of we toch niet unhedged varianten zouden moeten maken. Ook vragen sommigen zich af of we alles niet beter naar de U$ zouden kunnen afdekken?

Te wild?
Daarvoor moet je echter wel erg optimistisch over de dollar zijn, want zo wordt alle valuta-exposure van alle assets in een fonds naar die  dollar geconverteerd: van 100 procent euro naar 100 procent dollar exposure?.

Een tikkeltje te wild misschien, amigo…? Het lijkt er immers op, dat men de euro toch een langer leven wil gunnen, en zoiets blijft vooral een politieke beslissing.

Het is simpelweg de bereidheid in het noorden om het zuiden financieel te helpen en tot verdere budgettair en politieke integratie te komen. Als Massachusetts Louisiana helpt, ja dan los je het samen wel op...

Opvallend
Ik vind het mede daarom opvallend, dat het wankele vertrouwen in de euro zo vlot heeft plaatsgemaakt voor een flink vertrouwen in de dollar, want eerlijk gezegd staan de Amerikaanse financiën er een stuk slechter voor dan de Europese tezamen.

Ook de wil om de staatsfinanciën op orde te krijgen is in Amerika een stuk kleiner dan bij ons. Daarbij komt ook nog eens het verschil in de handelsbalans tussen beide blokken: Amerika leeft al decennia boven haar stand en de recente forse opwaardering van de dollar maakt dat probleem straks nog veel groter.

Kijk immers eens hoe snel de exportorders in Duitsland, ook naar VS, nu toenemen. BMW's, Audi's, het is weer feest!

Alternatieven
Maar wat moet je dan? Afdekken naar de Zwitserse franc, die inmiddels een all-time high heeft bereikt van 1,30 naar de euro? Komend van 1,70 ruim 1 tot 2 jaar geleden? Naar de Australische of Nieuw-Zeelandse dollar, die beide dicht tegen hun all time high aanzitten?

Of er gewoon een 'gold-hedge' overheen gooien? Het schijnt immers bij veel klanten al voor te komen, dat ze een portie van hun vermogen in goud beleggen. Het voelt aan alsof je dan iets echts bezit en bij andere waardepapieren ligt dat blijkbaar wat abstracter.

U krijgt wellicht visioenen van geel glanzende broodjes in grote kluizen, die u beschermen tegen inflatie... O ja, maar er is helemaal geen inflatie. Althans nu nog niet. Tegen wat dan?

Ik zal het u maar vertellen: tegen uw angst voor de crisis, de wereldeconomie, de banken, die enge aandelen, alle dingen, die u de laatste 10 jaar hebben teleurgesteld. Daarom hebt u dat goud gekocht, ook al zal het nimmer 1 cent rente of dividend opleveren.

Alleen maar wat rust op korte termijn... totdat de aarde gewoon blijkt door te draaien en men weer uit dit volgende fata morgana wegvlucht.

Spreiding aanbrengen
Het enige behoorlijke antwoord op het hedging vraagstuk is spreiding: tussen hedged en unhedged assets, dus ja, er komt wellicht ook een unhedged variant van het HIEF. Maar ook spreiding tussen aandelen en obligaties, onroerend goed en cash.

Wellicht met wat edele metalen, kunst, straks een goedkoop tweede huis wellicht? Maar legt u vooral de nadruk op vermogensbestanddelen, die cashflow genereren: die laatste categorie beleggingen voldoet daar helaas niet aan.

Die zijn dan ook meer voor de aardigheid. Ouderwetse, serieuze beleggingen, zoals aandelen met een dividendrendement van 3-4-5-6 procent, en toenemende cashflows. Daar doen we het voor. Daar kan op langere termijn geen staatslening tegenop. En zeker niet met de huidige, bedroevend lage rente.

Wouter Weijand is fondsmanager van het BNP Paribas High Income Equity Fund.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.