Huizenmarktcrisis biedt ook kansen


Het is natuurlijk even wennen na bijna 25 jaar vrijwel onafgebroken huizenmarkt stijgingen. Maar vooruit, de daling heeft dit jaar serieus ingezet, banken doen weer bijna net zo moeilijk als begin jaren tachtig, kortom, we hebben weer een trend!

Alleen die trend “is not your friend”. Als de overwaarde omslaat in een papieren verlies, kun je bij verkoop de hypotheek wellicht niet meer aflossen. Zo ontstaat al gauw illiquiditeit. Is je huis al onverkoopbaar, het bericht naar je bank dat er een restschuld zal ontstaan, is dat evenzeer.

De groep huizenbezitters, die tussen 2005 en 2008 gekocht heeft, lijkt hiervoor het meest kwetsbaar.

Hypotheektarieven
Deze situatie lijkt uitzichtloos zolang er geen herstel optreedt, maar biedt ook kansen voor de koper, die goed bij kas zit. Het kan b.v. de moeite waard zijn om de restschuld over te nemen van de verkoper, zodat die aan jou wellicht toch zijn huis kwijt kan.

De recent gedaalde rente krijgt wellicht nog gevolgen voor de hypotheektarieven, zei het vooral voor de meest kredietwaardige klanten. Precies…, maar over die groep aspirant-kopers had ik het dan ook!

Biedingsstrategie
In een bear market moet je durven springen van een klein naar een groot, duurder huis. Laatstgenoemde categorie huizen daalt nu immers het meest in prijs, ja, lijkt zelfs onverkoopbaar. De categorie lage en middenklasse huizen is nog altijd redelijk aan de man te brengen, dus….grijp uw kans !

Let wel: de kredietcrisis dient in uw voordeel te werken: check altijd de hypotheek-inschrijving van uw verkoper, dat geeft u enig idee hoe krap die er bij zit. En vergeet zelf ook niet de bank te bellen om te zien hoeveel ammunitie u werkelijk achter de hand heeft.

Dan de biedingstrategie: het klinkt wat cru, maar soms helpt het om achtereenvolgens lagere biedingen te doen als het eerste bod wordt afgewezen. U kunt dan rustig wijzen op de dalende huizenmarkt, daar horen ook lagere biedingen bij.

Lang touwtrekken
Deze geste zal niet meteen met gejuich worden ontvangen, maar als na enige tijd blijkt dat U de enige bieder was en de huizenprijzen weer verder zijn gedaald, dan komt men vanzelf bij u terug om schoorvoetend het lagere bod in ontvangst te nemen.

Dan wordt het wringen, duwen en trekken. Een alsmaar stijgende huizenmarkt leidt veel gemakkelijker tot transacties, want door die prijsstijgingen loopt men de ‘schade’ van de hogere dan verwachte prijs veelal snel weer in.

Verlies nemen is echter veel pijnlijker en psychologisch ingrijpender, dus maakt U uw borst maar nat voor lang touwtrekken, toon soms compassie, maar blijf geduldig en vasthoudend. Uw beloning…is ook nog een mooiere woning.

Wouter Weijand is fondsmanager van het Fortis Global High Income Equity Fund.