Lege rijkdom?


In Nederland kennen we vooral lege armoe: miljoenen m2 commercieel onroerend goed, dat leeg staat. Tegelijkertijd met deze lege armoe is er ook lege rijkdom, maar dan vooral buiten Nederland.

In Zwitserland viel het me onlangs weer op hoe leeg de dorpen en de skipistes toch zijn. De chalets ogen schitterend en er wordt nog steeds gebouwd, maar gemiddeld zijn al die fraaie huizen maar 2-3 weken per jaar bezet. Het is belegd vermogen, vluchtgeld of allebei. Veilig opgeborgen in een prachtige stapel stenen, onbereikbaar voor wie dan ook.

Zouden de Zwitsers aan internationale sancties meewerken en al dat onroerend goed van vage herkomst ooit durven confisqueren?

Russen
Hoe zit dat in Londen, waar ’s avond niet veel licht schijnt in delen van Kensington, Hyde park, Chelsea en noem maar op. Hier heersen de Russen en in mindere mate de Arabieren. Veilig weg van het onzekere thuis’front’ vond men hier de eindbestemming van een reusachtige kapitaalvlucht.

Zou Cameron zich hier aan durven wagen? Zou hij deze assets, die al een bevroren, dode indruk maken, ook echt willen bevriezen en daarmee aan de Engelse kip met de gouden eieren komen? Dat wordt nog spannend. Ik vermoed dat hij veel moedige dingen gaat roepen, maar de laatste is, die een implosie van de toch al opgeblazen Londense huizenmarkt op z’n geweten wil hebben.

 

Cote d’Azur
En zou Hollande de Cote d’Azur weer willen annexeren, hoewel er bijna meer Russisch dan Frans gesproken wordt? Ach, een beetje nationalistisch gebaar zou niet verbazen. Maar wat moeten al die sjeiks en die Afrikaanse vazallen met hun peperdure vastgoed in Parijs dan wel niet denken…en doen? Nee, dat zou de Franse economie met een plof in de recessie duwen.

 

Tenslotte kent dit verschijnsel ook nog een flinke oosterse variant: niet alleen maar China en Hong Kong, maar vooral ook Singapore kent een behoorlijke donkere skyline, met grotendeels lege, voor de heb gebouwde appartementsgebouwen.

Bankgeheim
Zou dit alles ook niet het gevolg zijn van de bankencrisis en het verlies van het bankgeheim? Vroeger stapelde de kapitaalvlucht zich op in deposito’s in offshore accounts. Na het debacle met Lehman Brothers bleek zo’n deposito plots niet meer zo zeker en ging men op zoek naar vaste waarden.

Van lege brievenbusmaatschappij naar lege brievenbus, ach het lijkt maar een klein verschil. Toch is een deel van onze aardbol niet alleen onbetaalbaar, maar ook ongezellig geworden. Dood geld zorgt voor een dooie boel.

Ik voorspel dat het over een tijd een heikel punt wordt, waar landen zich voor gaan schamen. Lege rijkdom, en dan ook nog met een luchtje.

Wouter Weijand is fondsmanager bij BNP Paribas Investment Partners.