We lossen 't samen wel op


Allereerst spreken we met elkaar af, dat we elkaar nooit financieel zullen redden. Totdat het echt nodig is natuurlijk.

Het schijnt dat we er dan geloofwaardiger door worden. We richten gewoon een nieuw instituut op, zoals het EMF en hoera , we kunnen weer verder.

Verder lijkt het wel handig om onze euro-partners te kiezen op basis van hun plek op de corruptie-index. Griekenland stond ergens rond de 70ste plaats, tussen wat Afrikaanse landen. Wat dat betreft sluiten Bulgarije en Roemenie daar keurig bij aan.

Hoe minder moraal, hoe spannender het wordt en hoe meer Landesbanken en pensioenfondsen straks geneigd zullen zijn hun vermogens in staatsobligaties van dit soort landen te stoppen.

Stond u zelf ook niet in de rij, afgelopen week, toen er weer zo’n staatslening werd aangekondigd? Met ruim 6 procent rente. Nou dan!

Bijdrage vergroten
Natuurlijk is het niet makkelijk om Eurostat gedurende ruim 15 jaar op te lichten. Maar goed, ze hadden natuurlijk wel die knappe koppen van Goldman Sachs als adviseur. En die mochten ook wat kosten.

Maar als je dan ziet, hoe erg die landen er desondanks aan toe zijn, kunnen we maar beter onze bijdrage aan de Sociale en Europese Structuurfondsen vergroten. Nu meteen!

De rest gaan we niet zelf voorschieten, hoor. Ben je gek! Nee, dat doen wel via de KfW, de Kreditanstalt für Wiederaufbau, leuke naam ook trouwens…

Zo'n beetje staatsgegarandeerd, dat wel, maar het telt gelukkig niet mee voor het Duitse schuldgevoel van weet ik veel hoeveel oorlogen geleden. Precies ja, we hebben met Griekenland wel mooi het paard van Troje binnengehaald.

'Zij gelooft in mij'
Toch klinkt het 'zij gelooft in mij', als een Griek over Angela Merkel praat. En zolang we ze financieren, kunnen ze niet failliet gaan en dus kunnen wij er ook geen geld aan verliezen, toch? Zie daar maar wat tegenin te brengen!

Alles is nu opgelost. Elk land gaat vanzelf terug naar een tekort van 3 procent van het nationaal inkomen, iedereen voert precies hetzelfde begrotingsbeleid en overal stijgen de lonen en de arbeidsproductiviteit even hard.

Nergens ontstaat meer regionale werkloosheid, want de concurrentieverhoudingen blijven immer ongewijzigd.

Knap
Wat dat betreft hebben wij dit fantastisch in elkaar gezet: wij, de ambtenaren van buitenlandse zaken en onze ministers. Wat was het toch knap dat wij alle economen buitenspel wisten te zetten toen we decennia, nee, soms meer dan 600 jaar van monetaire stabiliteit tot een vlot einde wisten te brengen.

Veelal zonder inhoudelijke discussie, inspraak noch bezwaarschriften. Alleen dat al maakt zo'n ene munt uniek.

Zolang het duurt dan natuurlijk, maar voorlopig geloven we er toch weer allemaal in en lijkt de crisis gesust... het hielp vooral om de aandelen weer tijdelijk goedkoper te maken. Waarvoor hartelijk dank!

Wouter Weijand is fondsmanager van het BNP Paribas High Income Equity Fund.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.