Voeding: een gezond beleggingsthema

Terug

De Nederlandsche Bank heeft onlangs het rapport “Op waarde geschat?” uitgebracht, waarin wordt beschreven in welke mate financiële instellingen aan duurzaamheids-thema’s worden blootgesteld. Uit de resultaten blijkt dat er een betrekkelijk hoog risicobestaat ten aanzien van waterschaarste (blootstelling van € 97 miljard), schaarsenatuurlijke hulpbronnen (€ 56 miljard) en verlies van biodiversiteit1.

De blootstelling aan deze thema’s lijkt op het eerste gezicht met name het resultaat te zijn van de investeringen in de olie- of mijnbouwindustrie. Deze sectoren worden vaakgekoppeld aan financiële en ecologische risico’s, maar als we goed kijken, blijkt dat ons voedingspatroon een grote bijdrage levert aan de beschreven problemen. Omdat het al te gemakkelijk is om alle verantwoordelijkheid hiervoor bij de consument neer te leggen, moet ook de voedingsmiddelenindustrie zelf hier een rol gaan spelen (inclusief de partners in de toeleveringsketen). De voedingsindustrie staat dan ook mogelijk aan het begin van een transitie. Daarbij ontstaan voor bestaande èn nieuwe bedrijven zowelrisico’s als kansen.

Om dit artikel te lezen heeft u een abonnement op Investment Officer nodig. Heeft u nog geen abonnement, klik op "Abonneren" voor de verschillende abonnementsregelingen.