'AI-beschaving kent alleen kwantiteit, geen kwaliteit'


Nu de wereld van een tijdperk van veranderingen naar een verandering van tijdperk gaat, groeit het wantrouwen tegen de elites: democratie is niet vanzelfsprekend, autoritaire regimes winnen aan populariteit. Reden voor vooraanstaande schrijvers, bankiers, beleggers en wetenschappers om in Amsterdam naar antwoorden te komen zoeken.
Nexus instituut, conferentie, Amsterdam

'What Will Rule the World?' is het thema dat op 10 november bediscussieerd wordt tijdens de Nexus Conference, genoemd naar het gelijknamige Nexus Instituut dat 25 jaar geleden is opgericht door Rob Riemen en inmiddels één van de belangrijkste Europese instituties is en zich inzet voor het behoud en de versterking van het Europese humanisme. 

Bedreigd door onthechting

Riemen ziet de Westerse beschaving bedreigd door een combinatie van hebzucht en van onthechting. Die processen zijn al geruime tijd  gaande, maar lang leken we 'te worden bedwelmd door de enorme economische, wetenschappelijke en technologische progressie' na de Tweede Wereldoorlog, zegt Riemen. Hij stelt dat we daardoor vergaten dat noch rijkdom, noch wetenschap, noch techniek het wezen van een beschaving vormen. 

En nu, als gevolg van de vele crises die ons plagen, ontwaken we uit een roes en zien we zich een schemering voltrekken: het wantrouwen jegens de politiek groeit, de democratie is niet langer vanzelfsprekend en autoritaire regimes tekenen zich voor een deel van de bevolking als alternatief af, zegt Riemen. Bovendien brokkelt de macht van de Verenigde Staten in de wereldorde af. 

'Machine-beschaving kent geen kwaliteit' 

Riemen stelt dat een hergeboorte van cultuur nodig is om de leegte in onszelf te bestrijden. Hierdoor leren we de kwaliteit van het leven weer kennen. 'Dat is een eerste stap om uit onze beschavingscrisis te komen. Niet meer denken in termen van kwantiteit, maar van kwaliteit.' Riemen haalt de Franse schrijver Georges Bernanos aan die ervoor gewaarschuwd heeft 'dat de machine-beschaving geen kwaliteit kent. Alleen kwantiteit zal nog tellen, het getal zal de wereld reageren'. 

Riemen stelt dat 'met het oog voor kwaliteit ook het besef zal groeien dat data-anaylse en het smart zijn, niet gelijk staan aan wijsheid. En dat informatie nog geen kennis, laat staan een vorm van begrijpen is'. 

Indrukwekkende line-up

De Nexus Conferentie is op zondag 10 november in Amsterdam. De Canadese schrijver, ex-politicus en wetenschapper Michael Ignatieff zal er spreken, terwijl ook oud-Commissie voorzitter José Manuel Barroso acte de présence geeft, evenals de Britse historicus Peter Frankopan die het boek 'De nieuwe Zijde routes' heeft geschreven - Frankopan zal overigens ook spreken tijdens een Outlook van Aegon Asset Management. 

Eric Xun Li is een van de andere sprekers. Hij een venture capitalist die een alternatief Chines model van modernisering bepleit.

Andere deelnemers aan deze conferentie zijn onder meer Alexander Schimmelbusch, die bij een investeringsbank werkte en een vlijmscherp boek schreef over de laatkapitalistische wereld; en Ben Goertzel, een expert op het terrein van kunstmatige intelligentie. Hij is CEO van SingularityNET, een op blockchain-technologie gebaseerde marktplaats voor kunstmatige intelligentie. 

Voor de conferentie zijn nog kaarten beschikbaar. Deze kunnen hier besteld worden