Analyse: Fed-beleid zet aan tot sectorrotatie in VS


De recente angst voor een recessie in de VS lijkt te zijn weggeëbt. Analisten stellen dat de jongste data gemeleerd zijn, maar per saldo positief. Wel is de positieve economische cyclus gedurende meer dan 7 jaar uitzonderlijk lang, terwijl ook de aangekondigde renteverhogingen tot behoedzaamheid en sectorrotatie dwingen.
Janet Yellen, bij een persconferentie van de Fed

Het positieve sentiment blijkt volgens analisten uit het aantrekken van de industriële activiteiten in de VS. Tegelijkertijd tekent de dienstverlening minder positief af en is het consumentenvertrouwen enigszins verslechterd. Een ander punt van aandacht is de kerninflatie die zich nu op een niveau van 2,3 procent bevindt en in januari en februari de snelste toename op jaarbasis liet zien sinds de negentiger jaren. 

Het aantrekken van de inflatie, die thans tot de belangrijkste doelstelling van de Federal Reserve behoort, zal voor een renteverhoging zorgen. Aanvankelijk werd van vier rentestappen uitgegaan, maar Fed-voorzitter Janet Yellen zinspeelde eerder deze maand bij een persconferentie (zie foto) op niet meer dan twee rentebesluiten dit jaar.

Dinsdag herhaalde zij in een speech nogmaals dat de Fed voorzichtig zal zijn met renteverhogingen.