Analyse: Fed kan markt uit 'no man's land' trekken


De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen in de finale fase. Zelden was het zo onvoorspelbaar en chaotisch. Beleggers staren als konijnen in de koplampen, want het volk moet kiezen uit een extreem impopulair duo: Hillary Clinton of Donald Trump.
Donald Trump vs Hillary Clinton

Het verloop van de peilingen geeft precies weer waar de zwakte van de twee kandidaten en het voorbehoud van de kiezers liggen: na de drie verkiezingsdebatten was Clinton huizenhoog favoriet. Ze beheerst de materie en ze blijkt in het vechten met haar tegenstander een stuk beter te zijn dan in het verbinding maken met het electoraat.

Voor Trump geldt het tegendeel. Geen man van het detail, beperkte dossierkennis, een te verwaarlozen visie op de toekomst van de Verenigde Staten. Daarentegen voelt hij wel haarfijn de pijn van de open zenuw van de Amerikaanse samenleving aan. Met verdachtmakingen, halve waarheden en komplottheorieën rammelt hij aan de poorten van Washington en appelleert daarmee aan het breed gedragen gevoel van onbehagen en wantrouwen jegens het establishment. 

'Bigger than Watergate'

'Bigger than Watergate,' riep Trump vorige week zijn achterban toe toen bekend werd dat de FBI het onderzoek naar de 'verdwenen' e-mails van Hillary Clinton en haar medewerkers heeft hervat, nadat de federale politie eerder deze zomer nog bepaalde dat van (een onderzoek naar) strafvervolging van Clinton werd afgezien.

Dat het onderzoek toch weer is heropend, is volgens Democraten in strijd met interne bepalingen van het ministerie van Justitie, die zeggen dat zes weken voor de presidentsverkiezingen geen strafrechtelijk onderzoek naar de kandidaten mag worden gedaan. Dat dat wel gebeurt, wordt James Comey - topman van de FBI én Republikein - zeer kwalijk genomen. 

Door deze gebeurtenis is de spanning in de presidentsverkiezingen weer helemaal terug en loopt Donald Trump zijn door de televisiedebatten opgelopen achterstand op Hillary Clinton weer in, stelt The Washington Post in de jongste peiling. Op de markten lijkt de uitkomst van de stembusgang op 8 november allerminst zeker.

Zo luidt een wijsheid die onderzoekers en media iedere vier jaar weer delibereren dat als de S&P 500 in de drie maanden tot de presidentsverkiezingen stijgt, de kandidaat van de partij die in het Witte Huis zetelt. Of dat feit bij deze editie van de verkiezingen andermaal bevestigd wordt, is de vraag.