Analyse: Nacht van de lange messen nadert voor Trump


Slechts 100 dagen had president Trump nodig om de VS op zijn kop te zetten, stelde hij in zijn 'Contract with the American Voter'. Maar de wittebroodsweken zijn voorbij, de populariteit op een dieptepunt. Trump's meest urgente uitdaging? Sluiting van de overheid voorkomen.
Donald Trump, president van de VS

Wie van Amerikaanse televisieseries houdt als Homeland en House of Cards, ontdekt dat de werkelijkheid nog absurder is dan 's werelds beste scenarioschrijvers hebben kunnen bedenken. Donald Trump zou het 'moeras van Washington' wel even droog komen leggen, zo beloofde hij zijn aanhangers bij de inauguratie op 20 januari. 

Maar het lijkt erop dat wat 'The Deep State' wordt genoemd - een losvast verbond van topambtenaren, geheime diensten, leger en bedrijfsbelangen - bezig is om juist deze New Yorkse outsider droog te leggen. De in de 'Contract with the American Voter' beloofde afschaffing van de vermaledijde Obamacare kwam niet eens in stemming in het Congres, omdat zowel Democraten als een minderheid van Republikeinen het alternatief niet lust.