Analyse: Stop het feestje, de rookmelders lichten op


Een zucht van opluchting ging woensdagavond door de wereld. De PVV van Geert Wilders is wel een grote(re) partij geworden na de stembusgang, maar niet de grootste. Reden voor een beursfeestje? Zeker, maar niet voor lang. Want rookmelders op Wall Street lichten op.
Handelsvloer Wall Street

Dat Geert Wilders nooit minister-president van Nederland zal worden is door het cordon sanitaire van onze polderdemocratie al langere tijd duidelijk, maar dat hij bij de parlementsverkiezingen van woensdag de VVD ruimschoots heeft moet laten voorgaan, komt - terugkijkend op het laatste jaar - toch als een verrassing. Een uitgekiende demontage van Wilders door de spindoctors van de VVD, in combinatie met het vaardig grijpen van het momentum (=Turkse rel), brengt 'bestuurder' Mark Rutte terug op het pluche en niet de man die 'vanaf de bank een potje twittert'. 

Pan-Europese betekenis van uitslag

Voor de internationale media heeft het belang van de Nederlandse parlementsverkiezingen, met zijn noodzaak tot coalitievorming, nooit in Nederland gelegen. Het belang van deze stembusgang was vooral een pan-Europese: zet de steun voor Wilders zich door naar Frankrijk, Duitsland en mogelijk Italië, waar ook populisten dit jaar in het strijdgewoel treden?