Analyse: Verloor Trump de oorlog of enkel de slag?


De onvoorwaardelijke liefde van Wall Street voor Donald Trump is over. Vijf maanden lang gaven beleggers de president hun vertrouwen, maar nu hij diep is weggezakt in het moeras van Washington is van de eens zo wervende psychologie van "Trumponomics" weinig meer over.
Donald Trump

Er is een tekening, waarin je bij eerste aanschouwing een mooie jonge vrouw ziet en dan, eensklaps, zie je het spiegelbeeld: een oude 'lelijke' vrouw die je dan niet meer uit je hoofd krijgt (zie attachment: 'de ambivalente optische illusie').

Zo moet het ook met beleggers zijn gegaan. Toen Donald Trump de presidentsverkiezingen van 8 november verrassend won, had hij in zijn inauguratiespeech slechts weinig woorden en enkele beloften nodig om Wall Street vrijwel unaniem voor zich te winnen.

Vijf maanden achtereen gingen de beurzen omhoog. Financials wonnen zelfs meer dan 25 procent - tót afgelopen dinsdag 21 maart, toen ging de S&P met meer dan 1 procent omlaag. Dat was een kleine stap voor Wall Street, maar een grote stap voor de geloofwaardigheid van Trump. Onder professionele beleggers sloeg de twijfel razendsnel toe: kon hij zijn eerste confrontatie met het Congres wel succesvol afsluiten?

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat Trump, de man die zich in zijn loopbaan succesvol had geafficheerd als de grote 'dealmaker', in Washington hopeloos is weggezakt in het moeras van Capitol Hill.