Asset managers: Stembusgang aftrap voor grote spel


De parlementsverkiezingen die woensdag in Nederland plaatsvinden, zullen volgens de meeste asset managers vooral een signaal zijn voor de stembusgang in Frankrijk en Duitsland. Men verwacht niet dat Geert Wilders van de PVV aan de macht komt.
Debat Wilders-Rutte

Standard Life Investments schrijft in een visie op de Nederlandse parlementsverkiezingen dat het een 'sleuteltest is voor het populistische sentiment jegens de Europese Unie'. De Schotse asset manager verwacht een forse zetelwinst voor de PVV ten koste van de middenpartijen. Maar een 'Nexit' verwacht ze niet.

Uiteindelijk zal de uitslag van de parlementsverkiezingen, na lange onderhandelingen leiden tot een brede coalitie waarvan de PVV wordt uitgesloten. Een regering met de PVV wordt als een 'staartrisico' gezien. Het zou kunnen zijn dat partijen in strijd met hun verkiezingsretoriek toch bereid zijn met de PVV een coalitie aan te gaan, aldus Standard Life Investments.

Volgens de peilingen op dit moment (t=0) neemt de winstdeelname (Y-as) van de populistische partijen als een functie van tijd (X-as) voor PVV, FN en AFD respectievelijk af.
hosseiniank@yah...