Barclays: Pariteit euro-dollar al dit jaar


De dollar bereikt eind dit jaar pariteit met de euro. Dat is de verwachting van Barclays, één van de grootste partijen in de valuthandel in de wereld.
Mario Draghi

De euro staat op dit moment tegenover de Amerikaanse munt op het laagste punt in 11 jaar: 1,1045.

Directe aanleiding voor de aanhoudende daling is dat de ECB deze maand begint met haar opkoopprogramma van schuldpapier in de eurozone. Beleggers anticiperen op dat beleid: de spread tussen de Duitse Bund en Amerikaanse Treasuries loopt op.

De Duitse tienjarige noteerde vanochtend een rente van 0,3834 procent, terwijl het Amerikaanse staatspapier op 2,12 procent staat.

Barclays herhaalde gisteren zijn verwachting van een pariteit ultimo 2015. Die voorspelling werd door het valuta-team vorige maand gedaan in een notitie aan klanten. De bank gaat uit van 1,08 dollar voor een euro eind juni en 1,05 dollar eind september. Van pariteit was sprake bij de introductie van de euro in 2002.

ECB-beleid wel of niet ingeprijsd?

Royal Bank of Scotland denkt dat de euro de laatste dagen zo snel daalt, omdat het monetaire beleid van de ECB nog niet is ingeprijsd. Andere banken en asset managers menen dat dat wel zo is, of in ieder geval gedeeltelijk.

Woensdag gleed de euro weg naar 1,1061 dollar. Andere grote banken, zoals Deutsche Bank, voorspelden eerder al pariteit, maar die werd toen nog verwacht ultimo 2016. Medio vorig jaar stond de euro nog op 1,39 dollar.

J.P. Morgan Chase voorspelde vorige maand een koers voor de euro van 1,10 dollar eind 2015.

Toelichting ECB

Vanmiddag zal de ECB in een persbijeenkomst haar beleid toelichten. Eerder heeft de centrale bank al aangekondigd dat zij maandelijks 60 miljard euro in de markt wil pompen door schuldpapier op te kopen. Doel ervan is deflatie tegen te gaan en de economie een boost te geven.

Europese aandelen floreren in het licht van het opkoopprogramma. Dit jaar zijn al koersstijgingen geboekt van rond de 15 procent. Beleggingsprofessionals denken dat deze rally nog wel even kan doorgaan. De ECB heeft voor het  stimuleringsbeleid meer dan 1.000 miljard euro uitgetrokken.

Verwacht wordt dat de ECB ook haar eerste groeiprojecties voor 2016 en 2017 zal afgeven. De verwachting is dat de eurozone weer gaat groeien, dankzij de lage euro en de lage olieprijs.