'Beleggen in vastgoed en land helpt economie niet'


De toenemende focus van rijke investeerders en beleggers op assets als vastgoed, landbouwgrond en kunst is een zorgwekkend signaal voor de economische ontwikkeling van landen, zegt hoogleraar en bestseller-auteur Branko Milanovic in een gesprek met Fondsnieuws.
Branko Milanovic

Milanovic spreekt van 'niet-productieve' investeringen. Beter is het volgens hem te investeren of te beleggen in productieve assets, zoals technologie, die wel wezenlijk bijdragen aan groei, werkgelegenheid en innovatie van een land. 

De econoom, die eerder voor de Wereldbank werkte, maakt zich daarover meer zorgen dan over het door Fondsnieuws voorgelegde feit dat centrale banken als de ECB met hun beleid van kwantitatieve verruiming een asset bubbel hebben veroorzaakt die vooral vermogende mensen ten goede is gekomen, terwijl spaarders door de bewust laag gehouden rente juist zwaar werden getroffen.

Bronnen van inkomensongelijkheid

Aan de vraag naar de rol van de ECB ging de discussie vooraf wat het effect van de beurscrisis van 2008 op de inkomensongelijkheid in de wereld is geweest - het thema waar Milanovic inmiddels dé wereldwijde specialist van is.

Hij zegt in dat kader dat de beurscrisis van 2008, met koersdalingen tot meer dan 40 procent, aanvankelijk de grote 'gelijkmaker' was en ten koste ging van de rijkdom van de superrijken. Maar vanaf 2010 loopt de inkomensongelijkheid ten gunste van de mensen met vermogenstitels, zoals aandelen en obligaties, weer op.