Beste van de week: bank wijst fondshuis de deur


Het beste van de week was zonder enige twijfel de aankondiging dat ING Bank in vergaande mate afstapt van beleggingsfondsen in zijn portefeuilles en prioriteit geeft aan door het Investment Office zelf geselecteerde aandelen en obligaties.

Bob Homan, het hoofd van het Investment Office van ING, deelde dat nieuws als eerste met Fondsnieuws, wat onze lezers duidelijk hebben gewaardeerd - kijkende naar het extreem hoge aantal lezers dat het stuk trok. Het besluit betekent dat ING afscheid van 60 procent van de fondsen in de beheerportefeuilles. 

Blij met deze keuze zijn een aantal stakeholders niet. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor asset managers voor wie andermaal het verlies dreigt van een belangrijk en groot distributiekanaal in Nederland.

Dat was voor hoofdredacteur Cees van Lotringen aanleiding er een analyse aan te wijden, dat aan het einde van deze week ook op het ereschavot staat van best gelezen artikelen. Conclusie van die analyse: asset managers zouden, alleen of in gezamenlijkheid, eigen op de eindklant gerichte digitale platforms kunnen opzetten. 

En dan was er natuurlijk nog het interview met Bas NieuweWeme, de vorig jaar aangetreden nieuwe topman van Aegon Asset Management. NieuweWeme bediende zich bij zijn wittebroodsweken van ALL - ask, listen, learn - en nam vervolgens met zijn management board een revolutionaire beslissing: hij besloot tot één winst- en verliesrekening (P&L), wat in de praktijk betekent dat Aegon AM transformeert van een op landenorganisaties gebouwd bedrijf naar één wereldwijde, centraal aangestuurde asset manager. 

Redacteur Yvonne Schreuder sprak met Dick van Ommeren, managing director van Triodos Asset Management, die nu ook de scepter gaat zwaaien bij Dufas, de belangenvereniging van asset managers. Van Ommeren wil meer aandacht geven aan de financiële zelfredzaamheid van burgers, en de rol die asset managers daarin spelen. 

En dan was er nog de AFM, die haar Trendzicht 2020 publiceerde. Prioriteit zal de toezichthouder dit jaar geven aan een aantal belangrijke dossiers, zoals verduurzaming van economie en samenleving en digitalisering. Maar belangrijker is nog dat de AFM nadrukkelijke het vizier gaat richt op de Nederlandse kapitaalmarkt, nu Groot-Brittannië de Europese Unie zal verlaten en veel marktpartijen de plas zijn overgevlogen om vestigingen in Amsterdam en omstreken te openen.

Over toezicht gesproken, als u onafhankelijk vermogensbeheerder bent schrijft u zich dan in voor de masterclass die Fondsnieuws op 6 februari organiseert over wet- en regelgeving, waaraan de toezichthouders specifiek voor uw niche prioriteit zal geven. Licht in die complexe duisternis zal Frank 't Hart geven, de oprichter van Hart Advocaten die deze ontwikkelingen voor zijn cliënten altijd op de voet volgt. 

En natuurlijk dienden we onze lezers deze week weer wat hooggewaardeerde nagerechten op, zoals de jongste transfers in de sector en de meest recent gelanceerde beleggingsproducten. Altijd de moeite waard, blijkens de hoge kijkcijfers.