Beste van de week: Beleggen zal nooit meer zelfde zijn


De financiële sector tekende deze week in Den Haag in de aanwezigheid van minister Hoekstra het Klimaatakkoord. Voor pensioenbeleggers heeft dit vergaande consequenties. Er komt namelijk een meldplicht hoe ver ze zijn in de verlaging van hun CO2-voetafdruk.
Gerard Olphen, APG

De gevolgen daarvan zullen niet alleen voor aandelenbeleggingen, maar voor de hele portefeuille grote consequenties hebben, tekende redacteur Yvonne Schreuder op uit de mond van Gerard Olphen (foto), de topman van APG.

Pensioen- en andere beleggers gaan hun CO2-voetafdruk halveren ten opzichte van 1990. Dat is een verplichting die niet alleen tot een meldplicht leidt, maar belangrijker nog: zij zal zeer grote consequenties hebben voor de portefeuilleconstructie en voor individuele beleggingstitels - beursgenoteerde bedrijven en allerhande emittenten zullen zich aan deze principiële beslissing vergaand moeten aanpassen. De ondertekenaars uit de financiële sector vertegenwoordigen samen meer dan 3.000 miljard euro aan beleggingen en leningen.

Ingewijden verwachten dat deze commitment in Nederland een groene revolutie zal veroorzaken.

S&P: Door de 3000 punten

Op de beurs doorbrak de S&P 500 ondertussen de psychologisch belangrijke grens van 3.000 punten. Vijf jaar geleden, toen de graadmeter al 200 procent was gestegen, voorspelde Dominic Rossi, de toenmalige CIO aandelen van Fidelity, al dat dit voor het eind van het decennium zou gebeuren.

Waar Rossi de afgelopen jaren ook kwam, overal adviseerde hij beleggers om zich op de Amerikaanse beurs - en zich op niets anders - te richten. Zo ook bij het Investment Forum dat Fondsnieuws jaarlijks in Amsterdam organiseerde, waar behalve Rossi ook de chief investment officers van Deutsche en Schroders acte de presence gaven. 

De slechting van de 3.000 puntengrens overkwam de redactie van Fondsnieuws min of meer, zoals dat voor de markten in het algemeen geldt. Aanleiding was de suggestie, afgelopen week door Fed-president Jerome Powell dat de rente op korte termijn in de VS verlaagd wordt. Redacteur Lenneke Arts sprak ongeveer tegelijkertijd met de strateeg van JP Morgan Asset Management en tekende daar om dezelfde reden op dat juli een 'hyperbelangrijke' maand voor de obligatiemarkten wordt.

De stoelendans

Verder in deze editie van 'Het beste van deze week' aandacht voor de stoelendans onder vermogensbeheerders: de een levert zijn vergunning wel in, de ander niet. Het is een mooi dwarsdoorkijkje geworden van de omtrekkende troepenbewegingen die vermogensbeheerders in deze tijd van grote veranderingen maken. 

Lees ook even waar de verrassende voorkeur van de grote staatsfondsen dezer dagen naar uitgaat: China, terwijl Teslin van waardebelegger Van Beuningen zich sterk maakt voor Duitse small- en mid-caps en Kempen deze week de samenvoeging van zijn Europese smallcap fondsen bekend maakte.

Verder op Fondsnieuws het nieuws dat Syntrus Achmea zijn organisatie heeft aangepast, omdat vastgoedbeleggen een heel ander spel is geworden en het bericht dat CIO Gerard Cartigny Achmea gaat verlaten om leiding te geven aan Goldman Sachs Asset Management in Benelux. Benieuwd in dat verband of Goldman Sachs, na de debacles van 2008/2009 met het verlies van klant Pensioenfonds Vervoer, weer een rol voor zichzelf in het fiduciaire ziet. 

Tot slot het interview met bestuurder Richard Bruens over de visie en de plannen van Van Lanschot Bankiers in België. 

 

Even dicht bij huis; hoe gaan we om met vergaande consequenties zoals investeringen in de luchthavens en dergelijke?
hosseiniank@yah...