Beste van de week: Beleggers halen hun risico van tafel


Toen president Trump op 5 mei begon te twitteren en de handelsbesprekingen met China tot een heus conflict maakte, was het gedaan met het feest op de beurzen. De muziek stopte, dansparen maakten zich uit de voeten en de beleggers haalden hun inzet massaal van tafel.
Titanic: When the music stops

Redacteur Harm Luttikhedde maakte op basis van die eerste vier maanden - de meest stevige periode van marktherstel sinds 1987! - de balans op: de 5 grootste private banks in Nederland spoelden de verliezen van het vierde kwartaal van 2018 weg. 

Maar de stemming sloeg in mei snel om, blijkens de asset allocatie van de banken. Vrijwel alle partijen zijn naar een neutrale inrichting van hun portefeuilles gegaan. Rabo zit nog overwogen aandelen. ABN Amro heeft een pas op de plaats gemaakt, maar denkt dat in de tweede jaarhelft herstel intreedt. 

Het is een inschatting die niet breed gedeeld wordt. Zowel De Nederlandse Bank als Pimco schrijft in zijn veel geraadpleegde Outlook niet positief gestemd te zijn over de langere termijn. Ze vrezen dat als het sentiment omslaat de economie snel terugvalt en zelfs in een recessie kan vervallen, waarbij Pimco voor de langere termijn zes disruptieve ontwikkelingen ziet. 

Collectieve verslaving

Maar misschien komen de centrale banken de wereldeconomie toch weer redden. De lage rente in relatie tot de lage inflatie maakt de terugkeer naar een beleid van kwantitatieve verruiming mogelijk, waarbij zowel Fed-president Jerome Powell als ECB-collega Mario Draghi al gehint heeft op mogelijke renteverlagingen - zo snel kan het verkeren in een wereld die collectief verslaafd is geraakt aan een regelmatige dosis geestverruimende middelen. 

‘Er is een groeiende verwachting dat de Fed het beleid moet verzachten in de komende weken of maanden. Als aandelenmarkten verder dalen en risicopremies toenemen, dan zal dit eerder vroeg dan laat plaatsvinden’, stelde Chris Iggo, CIO vastrentende waarden bij AXA IM, deze week op Fondsnieuws. Infra-expert Nick Langley van Legg Mason maakte van het draaiende sentiment gebruik om in een interview zijn fonds aan te prijzen: infrastructuur is een vluchthaven als de economische cyclus keert. 

Deze week herstelde met name de S&P 500 sterk, omdat de markten verwachten dat de Fed met renteverlagingen zal bijspringen. 

Estafette-interview

Los van het wankele sentiment op de markten, mag in deze 'Beste van de week' niet onvermeld blijven dat Richard Abma van OHV in ons estafette-interview Edwin Wierda van Wierda en Partners Vermogensbeheer aan de tand voelde. Wierda onderschrijft dat de consolidatie nu echt van start lijkt te zijn gegaan in de wereld van onafhankelijke vermogensbeheerders, en dat hij zelf misschien ook wel een duit in het zakje gaat doen - mits de match er is qua cultuur en gedachtegoed. 

Op de vraag van Abma hoe hij met beleggen in aanraking is gekomen, zegt Wierda: ‘Op mijn 16e fietste ik na school naar ‘de bieb’ om Het Financieele Dagblad te lezen. Een kennis deed veel aan optiestrategieën en dat vond ik interessant. De dynamiek van beleggen, proberen verbanden te leggen en natuurlijk geld verdienen, geweldig!'

We polsten ook Marc de Kloe, die een verleden heeft bij ABN Amro en na een tussenstop in Hongkong terugkeerde naar Nederland waar hij aan de slag is gegaan bij hedgefondsspecialist Theta Capital Management. Fondsnieuws stelde hem vijf vragen over zijn overstap, waarbij de Kloe - met een knipoog - onthulde dat zijn sollicitatiegesprek drie jaar heeft geduurd. 

What's next?

De redactie werkt al weer aan nieuwe verhalen en inzichten voor u. Volgende week verlenen we onze medewerking aan een enquete die hoogleraar Tom Loonen onder beleggingsprofessionals wil doen, voelen we Martin Stolker van ABN Amro aan de tand over zijn carrièremove en berichten we over belangwekkende veranderingen in de institutionele wereld.