Beste van de week: beleggers met zonnesteek


Terwijl de thermostaten bij de diverse Fondsnieuws-redacteuren de 30 graden bereiken en mensen in de buitenlucht bij bosjes aan de hitte bezwijken, lijken beleggers op de aandelenmarkten eveneens een zonnesteek te hebben.
Zwembad

Zijn ze gék geworden, vroeg de hoofdeconoom van BNY Mellon Investment zich deze week af tegenover medewerker Tjibbe Hoekstra. Wie? Nou, beleggers op de aandelenmarkten, aangezien de koersen maar blijven stijgen terwijl het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten en Europa weer in snel tempo toeneemt. En vergeet de economische krimp die inmiddels in de dubbele cijfers loopt niet.

De econoom, Shamik Dhar, oordeelt dat de consensus over nieuwe lockdowns onder beleggers te optimistisch is. Hij schat de kans dat de economische activiteit in 2021 terug is op het niveau van vóór de pandemie, op 50 procent. Oftewel: liever zouden beleggers volgens hem wat voorzichtiger zijn in hun positionering op de aandelenmarkten. 

Uit de zon, uit alternatives

Intussen vertrokken “we” behalve uit de hitte van de zon, ook massaal uit alternatieve beleggingsfondsen, zo bleek uit de bijdrage van Morningstar van deze week. ‘Alternatieve fondsen werden in het eerste kwartaal echter geconfronteerd met een netto uitstroom van 22,9 miljard euro. In het tweede kwartaal onttrokken beleggers nog eens 15,4 miljard euro aan de asset class’, aldus analist Jeffrey Schumacher in de top-5 uitstroom Europese fondshuizen. 

Zo blijkt een verhaal maar weer twee kanten te hebben. Waar de zonnesteek momenteel heerst op de aandelenmarkten, zijn er in de eerste jaarhelft wel degelijk veel beleggers geweest bij wie het heet onder de voeten werd. Het meeste vermogen haalden ze weg bij Amundi, gevolgd door Franklin Templeton, Schroders, M&G en Invesco.

Vastgoed

Op categorieniveau is het vooral wereldwijd vastgoed dat de harde klappen krijgt. Door de wankelige situatie voor subsectoren als commercieel vastgoed, moet de hele beleggingscategorie het ontgelden, zo concludeerde fondsselecteur Pieter Laan van IBS deze week tegenover redacteur Lenneke Arts.

Maar zoals er in ieder zwembad uiteindelijk wel een goed plekje te vinden is, zijn er ook in wereldwijd vastgoed als gehele asset categorie heus genoeg kansen te vinden. In de koude opslag bijvoorbeeld, bij betaalbare woningen en bij gaming-REIT’s, aldus het vastgoedbeleggingsteam van PGIM.

Zijn de banken op tijd?

Intussen maken de banken zich vooral druk om de vraag hoe beleggingsportefeuilles kunnen inrichten zonder gebruik te maken van fondsen zoals bij wrappers. Althans, dat schetste Nienke Kuppens van AF Advisors deze week in een opiniestuk. Ze schat in dat het niveau van maatwerk van vermogensbeheer 1.0 mogelijk is zonder bijbehorende nadelen, als dit lukt. Al vraagt ze zich af of deze innovatie tijdig door de vijf Nederlandse marktleiders ABN Amro, Rabobank, ING, InsingerGilissen en Van Lanschot Kempen wordt geleverd.

Andere artikelen die deze week de zon deden schijnen bij beleggers: de expertbijdrage van Han Dieperink over het verschil tussen een SPAC en een IPO, de overwinning door de advocaten van Box Consultants en het nieuws dat institutionele beleggers in de ban blijven van hypotheekbeleggingen ondanks het feit dat de hypotheekachterstand stijgt.