Beste van de week: beursfeest is over, afruimen maar


Het was voor beleggers een sinds decennia niet meer geëvenaard eerste half jaar. De aandelenrendementen waren 'Himmelhoch jauchzend', maar nu is het tijd om de feesttafel af te ruimen. Vrijwel iedereen bouwt het risico af.

Zowel BlackRockJPMorgan als ABN Amro adviseren winst te nemen en de aandelenexposure terug te schroeven. Het is de combinatie van behaalde, zeer forse rendementen, dalende Chinese groei die wijst op de negatieve (wereldwijde?) effecten van de door de Verenigde Staten ingezette handelsoorlog en de zeer lage rente die de obligatiemarkten ernstig belast, die het sentiment voeden. 

Die aanhoudend lage rentes hebben een zeer vergaand effect op de financiële sector: pensioenfondsen - zelfs de grootste en meest professionele - ontkomen waarschijnlijk niet meer aan het korten op de pensioenen, mogelijk al in 2020. Tegelijkertijd worden banken gedwongen tot consolidatie: de marges zijn laag, de kosten van wet- en regelgeving en digitalisering hoog. 

Nederlandse banken als ABN Amro en Van Lanschot kijken daarom al langere tijd naar de zuiderburen, waar de consolidatie nu op gang komt. Er zijn in de afgelopen maanden al zeven partijen van hand tot hand gegaan. ABN Amro lijfde onder meer de Belgische tak van Société Générale in en nu komt dan een andere private bank op de markt: Nagelmackers. Deze bank heeft ruim 13 miljard euro aan klanttegoeden. De omvang van de private banking portefeuille is 1,45 miljard euro groot.

Maar er zijn veel kapers op de kust: naast ABN Amro, heeft ook Van Lanschot overnamehonger, evenals Delen Private Bank en vele anderen. Dat kan de prijs gemakkelijk opkrikken. 

Verder in deze 'Beste van de week' een altijd hogelijk gewaardeerde lijst van AF Advisors met de beste beleggingsfondsen van Nederland, de beste wealth managers volgens de nieuwe ranglijst van Chambers en nieuwe regels die maken dat de performance van pensioenfondsen beter gemeten kan worden. 

En natuurlijk de kansen die professionele beleggers zien in deze markt, van in sommige gevallen overcrowded trades: AI en kunstmatige intelligentie, Europese aandelen en factorbeleggen.

Tot slot, nog het best gelezen artikel van deze week: de overstap van Hassan Outaklla van de AFM naar het koninklijk huis, waar hij is benoemd tot persoonlijk adviseur van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Outaklla wordt met egards uitgezwaaid door Merel van Vroonhoven, de op haar beurt scheidende voorzitter van de AFM.