Beste van de week: De bloesem, de lach en de jaloezie


Eerlijk is eerlijk: groot nieuws kenmerkte de website van Fondsnieuws de afgelopen week - in aanloop naar Pasen - niet, maar verrassend was het wel. En soms was het ook wel onthullend en vermakelijk.
Voorjaarsbloesem

Dat gold bij voorbeeld voor de doopceel die centrale bankiers in Europa op basis van een aangescherpte gedragscode hebben gelicht. Daaruit kwam onder meer naar voren dat Klaas Knot, de president van DNB, belegt in profielfonds 5 van ABN Amro dat weinig diversificatie kent, maar vooral op aandelen is gericht en vorig jaar meer dan 8 procent aan waarde inleverde. 

Veel aandacht kreeg het nieuws van Ivar Roeleven, de voormalige managing director van NN Investment Partners die samen met Annette van Musscher, eveneens van NN IP afkomstig, een consultancybedrijf is gestart en handig de aandacht trok met de alliantie met AF Advisors, één van de meest gerenommeerde Nederlandse adviesbedrijven in de sector. 

Enige jaloezie zal een interview van redacteur Yvonne Schreuder hebben opgewekt. Zij sprak met Tony Tiller van Mercer Investment Solutions, dat nu kapitaliseert op zijn duizelingwekkend complete database met ingformatie over fondsen en managers. Deze tak van de wereldwijd opererende consultant beheert nu het geld van pensioenfondsen, verzekeraars en andere partijen - en doet dat zo gedreven en voorspoedig dat het beheerde vermogen de laatste twee jaar gestegen is met bijna 40 procent tot meer dan 230 miljard dollar. 

Aandacht was er natuurlijk ook voor beleggingskansen waar onze redactie vanuit journalistieke nieuwsgierigheid op jaagt. Aandacht trok ondermeer China, opkomende markten en Pimco.

Veel lezers trok ook het interview dat Frédéric Lejoint, medewerker van ons Belgische zusterplatform Investment Officer, had met professor Théo Vermaelen. Hij is gespecialiseerd in het effect van aandeleninkoop door Amerikaanse small- en mid-caps op de rendementen. Het fonds dat hij daarvoor heeft opgericht haalt jaar na jaar outperformance; het geannualiseerde rendement bedraag 12 procent per jaar. 

En we stuitten nog - bij toeval - op het nieuws dat Actiam al behoorlijk ver is met het uitrollen van zijn duurzame fondsen in Europa. Daartoe is men bezig de fondsen te registreren in Luxemburg, zodat men met het Europese paspoort in Europa de boer op kan. Een woordvoerder bevestigde het nieuws en zei dat men Franstalige landen in eerste instantie op het oog heeft. 

We trekken de deur nu achter ons dicht voor een lang weekend, maar blijven natuurlijk vanuit onze ooghoeken de actualiteit volgen. Als zich iets belangwekkends voordoet, kunt u dat op Fondsnieuws blijven volgen - al doen we dat wel vanuit onze zonovergoten tuin. Cheers!