Beste van de week: De salespitch en de Godenzonen


De aankondiging van de nieuwe topman van Triodos Investment Management, Jacco Minnaar, dat men openstaat voor partnerships, ging als een lopend vuurtje door de sector. Salesmensen zagen een business opportunity, waardoor de telefoon bij Triodos IM nog nét niet roodgloeiend stond.
Ajax stadion (foto: Unsplash)

Minnaar had dan ook een interessante boodschap in zijn interview met redacteur Harm Luttikhedde: minder in huis willen doen en meer openstaan voor het goede dat van buiten komt. 

Veel belangstelling was er daarnaast voor de tweede aflevering in het drieluik van Han Dieperink. De oud-CIO van Rabobank schreef over de gevolgen van de wereldwijd opgebouwde schuldenberg en voegde er de waarschuwing aan toe dat de rijken die schuldenberg zullen gaan financieren. Tegelijkertijd kwam de beleggingsstrateeg van Rabobank, Taouflik Boussebaa, zelf in het nieuws met een aanpassing in de asset allocatie van de bank, te weten een bijstelling de aandelenexposure.

De redactie concentreerde zich verder op de opvatting in een deel van de markten dat de historisch hoge koers/winstverhouding van de S&P 500 gerechtvaardigd is. Daarnaast schreef medewerker Tjibbe Hoekstra het artikel onder de kop ‘het stikt van de fantastische bedrijven in Europa’ - het was het openingsverhaal van het magazine, dat afgelopen woensdag verscheen, en ondermeer ook het artikel bevatte dat de banken in Nederland mandaatfondsen in hun armen hebben gesloten. Hierbij kiest iedere grootbank echter zijn eigen sausje. 

Collega Lenneke Arts schreef dat voor de presentaties van vermogensbeheerders in het eerste kwartaal de timing bepaalde wie wel en niet tot de winnaars wordt gerekend, en sloot redacteur Yvonne Schreuder haar serie ‘jagen op de premie van illiquiditeit’ af, met een stuk over het liquiditeitsrisico zelf. 

Tevens plaatsten we een opiniestuk van APG-president-commissaris Bart le Blanc over zijn lofrede op president Macron en brak medewerker en stockpicker Patrick Beijersbergen een lans voor waardebeleggen

Hoofdredacteur Cees van Lotringen was twee dagen in Londen voor bezoeken aan fondsmanagers en bracht de avond van de halve finale in een pub  door met louter Tottenham Spurs-supporters en drie andere Nederlanders, onder wie één PSV-supporter. Het wedstrijdverloop voedde de ‘animal spirits’ bij de Britten die steeds luider werden, naarmate de tweede helft vorderde en toen de voor hun ‘verlossende’ 2-3 werd gescoord - in het staartje van de blessuretijd -, richtten de vreugdekreten en het leedvermaak zich vol op de Nederlanders... 

Volgende week zijn we terug met nieuws, analyses en achtergronden en hebben we de kater van het verlies van ‘de Godenzonen’ hopelijk overwonnen.